IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
10:59 | 22 юни 2015
Обновен: 12:34 | 16 септември 2024

Във Варна картоф роди домати

Необичайното растение се пръкна в лозята до с. Константиново

По материала работи: Деян Михайлов
Във Варна картоф роди домати

Картоф роди домати в лозята до варненското село Константиново. За необичайното растение разказа читател на в. „Черно море“, който изпрати и снимки за доказателство.

„Цялата случка е много странна, защото тази земя не е обработвана повече от 10 години. Някои казват, че картофите могат да се опрашват с домати, когато са засадени прекалено близо. В моята градина обаче корените на двете растения са твърде далеч едно от друго. Освен това гарантирам, че не става дума за ГМО – и картофите ми, и доматите са от мои семена“, категоричен е читателят.


Оказва се, че явлението не е прецедент. През 2013 г. в района на Гълъбово, село Обручище, местни стопани също станаха свидетели на необичайното явление, за което все още няма обяснение.


Родина на картофа са Перуанските Анди, където това растение има 300 разновидности. А. Хаят Верил в книгата си „Храните, които Америка даде на света“ пише: „Не вярвам, че някой знае колко много разновидности картофи има в Перу, но за човек, свикнал с нашите обикновени, използвани всеки ден компири, сергиите за картофи на перуанските пазари са просто объркващи. Има клубени с бяло, жълто, розово, сиво и лилаво „месо“; с бяла, розова, червена, жълта, кафява, зелена, пурпурна, оранжева, черна, петниста, на ивици с различни цветове; картофи с всички възможни форми и големини, някои гладки и лъскави като домат, други — грапави и пъпчиви като жаба.“ 


След като картофените растения разцъфнат, някои разновидности образуват плод, приличащ на малък зелен домат, който има семена. Всеки плод може да съдържа до 300 семена. Плодовете на картофа съдържат отровни вещества и не бива да се ядат. Някои градинари обаче продават разсад, получен чрез присаждане на домат върху картофено растение. Така коренът дава както картофи, така и домати, годни за ядене. От 2 – 3 години във Великобритания официално се продава такъв разсад. Необичайният хибрид се нарича "Томтейто", което е комбинация от английските думи за домати и картофи. Компанията, произвела растението, настоява, че то не е "клониран" продукт или генна модификация, а се прави чрез присаждане на корените на двете растения в едно. С времето те се развиват само като едно растение.

Коментари

Новини Варна