IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
13:52 | 21 юни 2015
Обновен: 23:42 | 26 октомври 2024

Шоколадът пази сърцето и мозъка здрави

Любимото лакомство намалява риска от инсулт

По материала работи: Деян Михайлов
Шоколадът пази сърцето и мозъка здрави

Консумацията на шоколад се свързва с повишаване на настроението, но любимото лакомство може да бъде полезно и за сърдечносъдовото здраве. Според данните на ново проучване консумацията на 100 г черен или млечен шоколад дневно може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт. 

За целта на проучването близо 21 000 доброволци, взели участие в сладкия експеримент, биват наблюдавани за период от 12 години. 
Някои изследователи твърдят, че консумацията на сладки храни не е препоръчителна за хората, които страдат от сърдечносъдови заболявания. Авторите на настоящото проучване, от друга страна, не откриват никакви доказателства в подкрепа на това твърдение. 
Те констатират точно обратното – сред хората, които редовно консумират шоколад – 100 г дневно, се наблюдава понижен риск от сърдечно заболяване, инсулт или друго сърдечносъдово заболяване с 11%, в сравнение с тези, които не консумират въобще. Редовното похапване на лакомството също така се свързва и с 25% по-малък риск от летален изход, вследствие на сърдечно заболяване. 
Изследователският екип от Великобритания подчертава, че проведеното проучване по-скоро е една статистика и не могат да се направят окончателни изводи. 
Те споделят също, че има вероятност резултатите да не бъдат много точни, тъй като хората, които имат висок риск от развитие на сърдечносъдови нарушения, може да избягват консумацията на шоколад. 
Все пак, анализът свързва лакомството с някои ползи за сърдечносъдовото здраве, които експертите отдават на съдържанието на флавоноиди. Те представляват антиоксиданти, които се намират в черния шоколад и се смята, че подпомагат кръвообращението. 
Експертите допълват, че консумацията на млечен шоколад, който обикновено се приема за по-малко здравословен, също може да бъде от полза за здравето. Това означава, че не само флафоноидите, но и други съединения, които вероятно се съдържат в млякото – калций, мастни киселини, допринасят за благоприятния ефект на шоколада, пише още DailyMail.

Коментари

Новини Варна