Варна 17°
fallback
Живот
18:40 | 2 април 2023
Обновен: 19:39 | 19 септември 2024

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден

В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите

По материала работи: Ставри Таргов

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден. Те предлагат всякакви вкусотии от морски дарове. В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите.

Най-скъп е пърженият калкан. 38 лева излиза порция от вкусната риба, а най-евтина е хамсията. 9. 90 лв. струва чиния пържена хамсия, която е значително по- едра от цацата.

Пролетният сезон за рибарите още не е започнал. Морето е топло, но те чакат да спре вятърът и да могат да запърпорят с лодките си. Пасажите пролетен сафрид са първите, които с нетърпение чакат.

„Щом една лодка улучи пасажи от риба, морските звънят по мобилните телефони на свои колеги и приятели. За кратко време лодките се събират и всички се радват на добрата слука. Затова се казва , че в рибарлъка най- важни са "аверите", т.е. приятелите“, коментират в култовата кръчма на Ченгене скеле- "Морски сговор".

До 1-ви май трябва да са сложени и даляните. Там ще се ловят цаца и хамсия, после сафрид.

Не може на всяко място да се слага съоръжението на даляна, обясняват опитните рибари. Трябва заливът да е тих, за да не може вълнението да събори съоръжението - конструкция от мрежи, които се поставят в морето на колове, високи 17-20 метра.

Далянът е свързан с брега с още една мрежа - наричана от рибарите- „хавлията“. На „далянджийски език“, „палози“ се наричат коловете, на които се крепят мрежите.

Най-големият от тях е в центъра - „бащата на даляна“. „Шадрафоли“ пък са страничните котви, а има още „сапаци“, „ципи“, „двор“ и „къща“.

Труд

Автор на статията:
Ставри Таргов
Великден крайморски ресторанти богато меню
0 коментара
fallback
fallback