IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
18:40 | 2 април 2023
Обновен: 04:13 | 15 септември 2024

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден

В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите

По материала работи: Ставри Таргов
Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден. Те предлагат всякакви вкусотии от морски дарове. В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите.

Най-скъп е пърженият калкан. 38 лева излиза порция от вкусната риба, а най-евтина е хамсията. 9. 90 лв. струва чиния пържена хамсия, която е значително по- едра от цацата.

Пролетният сезон за рибарите още не е започнал. Морето е топло, но те чакат да спре вятърът и да могат да запърпорят с лодките си. Пасажите пролетен сафрид са първите, които с нетърпение чакат.

„Щом една лодка улучи пасажи от риба, морските звънят по мобилните телефони на свои колеги и приятели. За кратко време лодките се събират и всички се радват на добрата слука. Затова се казва , че в рибарлъка най- важни са "аверите", т.е. приятелите“, коментират в култовата кръчма на Ченгене скеле- "Морски сговор".

До 1-ви май трябва да са сложени и даляните. Там ще се ловят цаца и хамсия, после сафрид.

Не може на всяко място да се слага съоръжението на даляна, обясняват опитните рибари. Трябва заливът да е тих, за да не може вълнението да събори съоръжението - конструкция от мрежи, които се поставят в морето на колове, високи 17-20 метра.

Далянът е свързан с брега с още една мрежа - наричана от рибарите- „хавлията“. На „далянджийски език“, „палози“ се наричат коловете, на които се крепят мрежите.

Най-големият от тях е в центъра - „бащата на даляна“. „Шадрафоли“ пък са страничните котви, а има още „сапаци“, „ципи“, „двор“ и „къща“.

Труд

Коментари

Новини Варна