IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
16:03 | 3 януари 2023
Обновен: 22:08 | 17 септември 2024

Интелигентен дом – какви системи за климатизация и отопление да изберете?

По материала работи: Ставри Таргов
Интелигентен дом – какви системи за климатизация и отопление да изберете?

Една от най-важните теми при избор на метод за отопление и климатизация е какъв тип да бъде. В днешно време се предлагат много възможности, с които да направите дома си интелигентен и приятен за живеене.

За да направите най-добрия избор за себе си, е подходящо да потърсите мнението на специалист, който да ви даде правилни насоки. Според екипа на онлайн магазин Bulgarterm, всичко се свежда до предпочитание, удобство, представа и желан дизайн. В основата стои изборът – електрически или неелектрически уреди да изберете. Ще се изложат най-ефективните и популярни начини за отопление и климатизация, заедно със своите предимства.

Затопляне и охлаждане с климатик

Този начин на климатизация е сред най-използваните в днешно време. Причина за това е големият избор, който е предоставен на съответната пазарна ниша както от производители, така и от модели, притежаващи все повече функции, подходящи за интелигентния дом. В сравнение с други методи за повишаване на градусите и климатизация, електрическите уреди се монтират лесно и са финансово достъпни.

Подходящо е да се насочите към инверторни климатици, които ще носят по-нисък разход за електроенергия в края на месеца и ще ви излизат по-изгодно. Инверторните климатици са безшумни, икономични, а тялото им може да се монтира навсякъде. Затоплят и охлаждат бързо и компресорът им регулира оборотите си самостоятелно.

Отопление с пелетен котел

Тези приспособления все повече добиват популярност, защото могат да отопляват локално дома и да се използват в комбинация с радиатори, конвектори, лири за баня, което ги прави комбинативни и ефикасни. Те са екологични, което прави въздуха и този метод на затопляне благоприятни за малки деца, възрастни хора, чувствителни. Комбинирането на този тип котли с качествени пелети ще ви донесе по-малък разход на гориво.

Отопление с пелентна камина

Когато нямате специално обособено помещение за котел, но искате да се отоплявате на пелети, можете да заложите на повишаване на температурите с подходяща пелетна камина. Можете да свържете пелетната камина с водно подово затопляне, вентилаторни конвектори или радиатори, което автоматично определя този метод комбиниран и ефективен.

Отопление с печка или камина на дърва

Този начин на затопляне е добре познат. В днешно време иновативните камини разполагат с терморегулатор. Те могат да затоплят дори водата във вашия бойлер и са изгоден начин за затопляне, използван още от миналото, но като недостатък може да се посочи покачването на цените на дървата, което увеличава разхода за потребление.

Използване на котел на ток

Системата за отопляване при тях е автоматична и сама регулира температурата в помещенията. Затоплянето се извършва много бързо, но разходът на енергия е по-висок. Недостатък е, че работят в обвързаност с електрическия ток и при спиране на електрозахранването вентилацията се преустановява.

Отопление с термопомпа

Термопомпите са приети като най-икономичните и екологични източници за климатизация. Те позволяват изграждането на всякакви отоплителни системи. Не изсушават въздуха и го поддържат в добра влажност. Загряват водата във вашия бойлер със значително по-малко разход на енергия.

Съвместими са със соларни инсталации, което е важно предимство, защото бъдещето е обвързано с възобновяемите източници на енергия. Цените им значително се намалиха през последните години, което ги прави отличен и изгоден избор.

Освен за повишаване на градусите в помещението, термопомпата е подходяща и за климатизация. Съвременните модели използват актуални технологии, както и дават възможност за управление на климатизацията от разстояние чрез приложение.

Газови котли

Тези средства за затопляне на дома също са ефективни. Биват подови и стенни, като разполагат с възможност за дистанционно управление, еко функция, която е икономична, ограничител за димни газове. Котлите на газ са лесни за поддръжка и цената им не е недостъпна. Предлагат се множество варианти на различните марки производители.

Новини Варна