Варна 16°
fallback
Живот
15:15 | 10 декември 2021
Обновен: 16:37 | 23 октомври 2024

Какво има в колета ви, госпожо? Ми... кисело зеленце и сланинка, за децата!

Откакто е ковид пандемията изпращането на колети е станало още по интензивно към чужбина и обратно

По материала работи: Ставри Таргов

"Какво съдържа пратката ви, госпожо?"

Този въпрос отправи служителка в пощенския клон на район "Тракия" към пенсионерка, дошла да пусне колет за Коледа на внуците си в чужбина, пише 24 часа.

"Кисело зеле в пластмасова кофа", отвърна 73-годишната Елена Милчева. Служителката, която е длъжна да опише съдържанието, я погледна изумено. "Опаковала съм го много добре и съм го минала с фолио, за да не протече", отвърна възрастната жена.

"Ами ако нещо стане по пътя", попита пощаджийката.

"Моля ви, приемете го! Нека децата си направят зелеви сармички за Коледа. Иначе какъв празник е", настоя Милчева. Тя разказа, че внуците й от години живеят във френската столица и били петимни за българско кисело зеле. Французите също имали, но не било като нашето.

Дни преди Рождество Христово служителките в колетното не смогват да приемат пратки за чужбина. Всички са предимно с храни.

"Описвали сме какво ли не, но кисело зеле в бидонче досега - не", смееха се пощаджийките.

Сланина, наложена с праз и кимион, домашни суджуци и луканки са другите артикули, които поемат към различните географски ширини. По принцип те траят и издържат на транспортиране.

"Сложила съм и малко ронена чубрица. Друго си е българската", допълни друга пенсионерка, също приготвила колетче за близките си. "Не може само на мен да помагат с парички. Трябва и аз да се отчета", рече свитата женица.

Сушени сини сливи, печени чушки, кори за баница, саламурено сирене в кутия, орехи - всичко, каквото българинът слага на масата за Бъдни вечер, провождат още пловдивчани на децата си зад граница.

"От години винаги се изпращат храни", казва Диана Ранчева от "Български пощи". Колетите съдържат продукти, свързани с нашия бит и традиции.

Често в колетите има и български знамена, дискове с народна музика, понякога книги и всевъзможни предмети с национална символика, с които нашенци се разтъжват. По време на празници най-много изпитвали носталгия по родното. Затова близките им се опитват да им доставят своего рода малка радост.

Потокът от клиенти в колетното не секва. Тъкмо служителките обработиха и приеха пратката на бабата с киселото зеле и на гишето застана пенсионер. "Много е голям пакетът ви. Какво има в него", обърна се към възрастния мъж пощаджийката. "Пътен знак", отговори той. Жената отсреща не можа да повярва.

Откакто е ковид пандемията изпращането на колети е станало още по интензивно към чужбина и обратно, сочат наблюденията на пощенските служители. „Това е свързано и с нарастващия брой българи, които заминаха навън в последните години“, уточни Ранчева. Много често в пратките имало и лекарства - за кръвно, капки за нос, антибиотици, витамини, дори превързочни материали.

В доста колети имало и български носии, които вероятно се ползват от танцови състави, каквито вече има на доста места по света.

Най-много пратки поемат към Германия, Испания, Великобритания, Щатите и Канада, Австрия, Белгия, Франция и Италия.

Всички трябва да бъдат отворени, за да ги провери митничар. В Пловдив представителството на пощите за чужбина се намира в жк „Тракия“ на бул. „Освобождение“ 40. "Всеки, който иска да прати колет и подарък на своите близки, трябва преди това внимателно да провери на сайта ни кои стоки са забранени за износ, за да няма неприятности", напомнят от „Български пощи“.

Автор на статията:
Ставри Таргов
коледа колетни пратки
0 коментара
fallback
fallback