Кето диетата е нов революционен начин за трайно отслабване и цялостно подобряване на метаболитните процеси в организма.
Кето диетата е нисковъглехидратен хранителен режим с умерено количество протеини и високо съдържание на мазнини. Тя стимулира организма да гори мазнини, а не въглехидрати.
Кето диетата има няколко разновидности, най-популярните от тях са:
* Стандартна кето диета
* Насочена кето диета
* Циклична кето диета
* Високо протеинова кетонна диета
Включването на риба във вашата кето диета е чудесен начин да подсилите храненето си, тъй като рибата е заредена с основни витамини и минерали. Има изключително много разнообразни кето рецепти с риба, както за бързо и просто приготвяне, така и рецепти достойни за ресторант храна. Избора е ваш.
За да останете в кетоза, обикновено всяка бяла риба и морски дарове са идеални за кето режима. Това е добра новина за всеки, който обича риба и всякакъв вид морска храна и вече знае, че съдържат редица важни хранителни вещества, включително здравословни омега-3 мазнини, които са полезни за здравето на сърцето и мозъка, като например:
* пъстърва
* риба тон
* атлантическа треска
* тилапия
* пикша
* групер
* сьомга
* морски дарове
* сардини
Ето, няколко вкусни и интресни кето рибни ястия и ястия с морски продукти , които ще ви накарат да си оближете пръстите и ако имате гости ще блеснете пред тях.
* Руло от тиквички със сьомга
Продукти:
3 тиквички
200 гр пармезан
1 оп. крема сирене
150 гр сьомга слайс
подправки по избор
Приготвяне:
Настържете тиквичките посолете ги и оставете да се изцедят. Добавете яйцата към тиквичките. Също кашкавала, част от крема сиренето и подправките. Сместа изсипете в тава върху хартия за печене. Печете до златисто и извадете. Готовият блат намажете с останалото крема сирене, наредете сьомгата и навийте като руло. Оставете го да се охлади преди консумация.
* Рибена чорба с треска
Продукти:
500 г риба треска
10 бр маслини без костилки
2 с. л. пресен босилек
2-3 бр дафинов лист
400 мл рибен бульон
150 г домати, обелени и нарязани на дребни кубчета
1 ч. л. настъргана лимонова кора
1 с. л. чесън
1 стрък целина
1 с. л. зехтин
1 връзка зелен лук
Сол и черен пипер, на вкус
Приготвяне:
Почистете рибата и я сварете в подсолена вода за около 25-30 минути, заедно с дафиновия лист. Когато е готова, я обезкостете, а бульона – прецедете и оставете настрана. В тенджера загрейте зехтина и задушете ситно нарязания зелен лук и целина.
Добавете рибния бульон и още 200 мл вода, заедно с обелените домати и лимоновия сок. Оставете да кипне, намалете температурата и нека къкри около 5 минути, за да се освободят ароматите на съставките.
Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете сварената треска на хапки и я добавете към супата. Продължете да готвите още около 7 минути, докато рибата е напълно сготвена. Махнете тенджерата от котлона, добавете ситно нарязания босилек, разполовете и добавете маслините, разбъркайте и сервирайте.
* Яхния от миди с черупки в кокосов къри сос
Продукти:
1-2 с. л. зехтин екстра върджин
400 г домати на кубчета
1 ч. л. чесън на прах
1 ч. л. джинджифил на прах
2 ч. л. къри на прах
½ ч. л. лют червен пипер
¼ ч. л. сол
1 ч. л. копър
400 мл кокосово мляко
½ чаша червено вино
900 г замразени или пресни миди с черупки
Пресен кориандър за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера на средно силен огън. Изсипете доматите на кубчета и подправете с чесън, джинджифил и къри на прах, лют червен пипер и сол. Добавете наситнен копър на вкус и гответе за няколко минути.
Изсипете кокосовото мляко и червеното вино и оставете сместа да заври, след което засечете 2 минути. Добавете мидите, покрийте съда с капак и намалете огъня.
Гответе за 4-5 минути или докато мидите се отворят (ако ги готвите с черупките). Сервирайте ястието гарнирано с пресен кориандър.
* Запечени кюфтенца с риба тон и пармезан
Продукти:
200 г риба тон
1 яйце
¼ ч. ч. настърган кашкавал
2 с. л. пармезан
½ ч. ч. бадемово брашно
1 с. л. домашна майонеза (вижте как да си я приготвите тук)
½ ч. л. чесън на прах
¼ ч. л. сол
1 с. л. зехтин
2 стръка пресен кориандър (за декорация)
За панировката:
3 с. л. бадемово брашно
½ с. л. пармезан
½ ч. л. сол
½ ч. л. пипер
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 200 °C. В голяма купа смесваме всички съставки за нашите рибени кюфтенца и разбъркваме старателно. В отделна купа смесваме съставките за панировката. От първата смес оформяме топчета с желания от нас размер и ги овалваме добре в сместа за паниране.
Нареждаме ги върху хартия за печене, предварително намазнена с малко зехтин. Печем 7 минути, докато покафенеят. След това ги обръщаме и печем още 7 минути от другата страна.