Варна 12°
fallback
Живот
08:15 | 27 декември 2019
Обновен: 23:29 | 13 октомври 2024

Какво да сготвим на Стефановден?

Свинско с кисело зеле, баница с месо

По материала работи: Пламен Янков

Стефановден е денят на свети Стефан. Чества се на третия ден след Рождество – 27 декември. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра.

 

На обредната трапеза задължително присъстват свинско с кисело зеле и баница с месо. Ето и рецептите за вкусните гозби на az-jenata.bg.

 

Свинско с кисело зеле

 

Продукти:

1 средно голяма глава кисело зеле около 300-400 г свинско месо, шарено при възможност около 150 г бекон за вкус 1-2 лъж. червен пипер 2-3 лъж. олио дафинов лист 2-3 листа черен пипер на зърна 5-8 зърна

Приготвяне:

Зелето се нарязва на дребно. Месото също. В тенджера се загрява мазнината и месото се кавърдисва с бъркане за около 5 минути. Добавя се зелето. Захлупва се да ври на слаб огън около 40-50 минути. Поставя се в тава, добавят се подправките и се запича в силна фурна за около 10-15 минути. Добър апетит!

 

Лесна баница с лук и кайма

 

Продукти:

1 пакет кори за баница 500 г кайма 1 глава лук ¼ чаша олио 1 и ½ чаена лъжичка сол 1 лъжичка черен пипер

Приготвяне:

Размесете каймата със солта и черния пипер. Нарежете лука на ситно и го смесете с каймата. Запържете каймата и лука в сгорещената на средна температура мазнина. Разбърквайте непрекъснато.

 

Подгответе една намазнена тавичка. Разстелете на дъното една част от корите. Останалата част от корите разделете на още две. Половината от запържената кайма разпръснете върху корите. Покрийте с втори пласт кори. Върху тях изсипете останалата кайма. Покрийте с последния пласт кори.

 

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

 

Забележка: По желание можете да увиете малки продълговати банички, вместо една цяла.

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback