IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
09:13 | 17 февруари 2015
Обновен: 11:51 | 16 септември 2024

Дерматолози: Преглеждайте се профилактично за всяка нова бенка

Ракът на кожата продължава да е най-често срещаното онкологично заболяване

По материала работи: Златина Добрева
Дерматолози: Преглеждайте се профилактично за всяка нова бенка

Ако имате нови бенки, е добре да отидете на профилактичен преглед. Това съветва д-р Дияна Камбурова, специалист по кожни и венерически болести и онкология  в СБАЛОЗ „Д-р М. Марков“.
Ракът на кожата може да изглежда по много различни начини и затова препоръката ми е, когато хората имат някакво образувание на кожата, да търсят съвет от специалист. Има начални форми на рак или по-редки форми, които остават незабележими дори за хора с медицинско образование. Специалистът може най-бързо и най-точно да постави ранна диагноза, каза още д-р Камбурова.
Ракът на кожата продължава да е най-често срещаното онкологично заболяване. Миналата година в СБАЛОЗ са регистрирани над 320 нови случая. Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Всяка година около 200 000 души по света разбират, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от много други видове рак смъртните случаи от меланом се увеличават, като се очаква да достигнат до 80 000 към 2030 г. Болестта засяга хората в по-млада възраст в сравнение с другите видове рак. Повечето от случаите са при хора на възраст между 25 до 65 г. В България годишно се диагностицират около 470 души, а около 180 умират от меланом. 95% от рака на кожата не е меланом, но също е опасен.
Геновева Донкова

Коментари

Новини Варна