Необходими продукти:
400 гр. пилешки гърди
250 гр. ориз
1 червена чушка
5-6 скилидки чесън
1 кутийка грах (около 380 гр.) - може и замразен.
70 м.л. бяло вино
1 л. пилешки бульон
3 с.л. зехтин
щипка шафран
1/2 ч.л. куркума
7-8 листа див чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме пилето и го запържваме в зехтина (не слагайте всичкото пиле на един път, защото ще пусне сос).
Нарязваме чушката на кръгчета, а чесъна на ситно.
В зехтина в който сме пържили пилето запържваме леко чушката и чесъна, добавяме ориза и "като започне да дрънка" гасим с виното и след това добавяме грахта (отцеден, ако е от консерва или направо замразен от фризера).
Щом се изпари отново течността, започваме да добавяме на малки порции пилешкия бульон, в който предварително сме разтворили шафрана и куркумата. Докато поеме 600 м.л. Добавяме нарязания на ситно див чесън.
Пресипваме в тавичка, посоляваме и добавяме останалия бульон.
Покриваме с алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин.
Да ви е сладко!
Черно море
Закуска с кефир – полезна за червата и за отслабване
Пилешко с куркума, патладжани и сладък картоф
Рецепта на деня: Глазирано пилешко с портокал и соев сос