Варна 16°
fallback
Живот
16:02 | 1 април 2019
Обновен: 00:48 | 20 септември 2024

Рецепта на деня: Зеленчуци конкасе - вкусно и лесно предястие

Може да се превърне и в гарнитура за гриловани пилешки филенца или в основно и за най-капризните вегани

По материала работи: manager

Трудно е да си обясним, а и кулинарната история не ни дава отговор, защо фината френска техника за грижлива обработка и нарязване на кубчета е изразена чрез грубото действие на глагола concasser, който означава смачквам, смилам.

 

Сигурно сте чували конкасе, като повечето от вас си мислят, че това се отнася само за доматите, чиято месеста част, след почистване от люспата и семките, се нарязва на по-големи, средни или съвсем дребни кубчета. Терминът обаче може да се използва и за други зеленчуци или плодове, защото конкасе е всъщност техниката на  тяхното приготвяне.

 

Днес ще ви предложа едно страхотно предястие, от зеленчуци, приготвени "конкасе", т.е. грижливо почистени и нарязани на кубчета.

 

Необходими продукти:

 

2 малки патладжана

3 малки тиквички (не по-дълги от педя, същото важи и за патладжаните)

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка копър

5 скилидки чесън

5 с.л. едросмляна лютеница

щипка индийско орехче (смляно)

3 с.л. зехтин

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

Внимателно обелваме патладжана, много е важно да са млади, за да не са пълни със семки. Ако все пак имат повече семки, ги отстранете внимателно и после нарежете зеленчука на еднакви малки кубчета. Посолете и го оставете да престои така поне час, за да се отцеди от "черната" вода.

 

 

 

Същата процедура повторете с тиквичките, но без да ги посолявате,  направо ги поставете в уок (или дрг дълбок тиган) да се задшават със зехтина.

 

 

 

Прибавете отцедения патладжан.

 

Бъркайте от време на време за да не загори.

 

Прибавете нарязания по азиатски (на дълго) чесън и нарязаните на много ситно копър и магданоз.

 

 

 

Накрая добавете лютеницата и индийското орехче.

 

 

Опитайте, преди да добавяте сол, защото вече сте посолили патладжана, а и лютеницата също има подправки.

 

 

 

Може да се консумира и топло и студено, както ви харесва.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Фантастични тиквички с рикота и сушени домати

Рецепта на деня: Невероятно вкусна манджа с грозде

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback