Необходими продукти за 6 порции:
1 бр. пиле около 1,5 кг.
250 гр. кралски печурки
50 гр. краве масло
1 к.ч. ориз
1 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. бял пипер
1 ч.л. босилек
щипка индийско орехче
1/2 ч.л. къри
2 с.л. зехтин
1 с.л. едросмляна лютеница
4-5 скилидки чесън
1/2 глава кромид лук
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Обезкостяваме пилето, като започваме от "ядеца" с остър нож за обезкостяване и вървим по костите, внимателно за да не разкъсаме месото.
Мариноваме обезкостеното пиле с пушен червен пипер, сол, индийското орехче, малко от белия пипер и малко зехтин и го оставяме да престои поне 2-3 часа с подправките, за да ги поеме хубаво.
Сваряваме костите, за да получим хубав пилешки бульон.
В уок или друг дълбок тиган задушаваме гъбите с останалия зехтин, добавяме накълцаните на ситно лук и чесън и ориза.
Бъркаме непрекъснато докато остане на мазнина, добавяме всички подправки и започваме да добавяме по малко от пилешкия бульон, като продължаваме да бъркаме (общо трябва поеме 3 1/2 к.ч. бульон).
Накрая добавяме лютеницата, изключваме котлона, но оставам плънката да къкри още малко като я разбъркваме от време на време.
След като плънката поизстине я изсипваме върху маринованото пиле и с помощта на клечки за зъби го зашиваме.
Поставяме в предварително подмазан с част от маслото огнеупорен съд със зашитата част надолу.
Поръсваме с пушен червен пипер и малко сол и подреждаме отгоре парченцата масло.
Отстрани сипваме 1/2 к.ч. от пилешкия бульон. Поставяме капака на съда и го слагаме в студена фурна.
Печем на 180 градуса около час и 45 мин. Изваждаме пилето от фурната и го оставяме върху дървена дъска да поизстине поне за 15 мин.
Отстраняваме внимателно клечките за зъби и режем с остър нож на 6 еднакви "филии".
Поднасяме с усмивка своя нов шедьовър, който няма как да остане неоценен от любимите ни хора!
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Обезкостено пълнено пиле
Печено свинско, пълнено с ябълки и орехи
Рецепти с агнешко за Гергьовден