Варна 12°
fallback
Живот
11:01 | 25 януари 2015
Обновен: 07:27 | 23 октомври 2024

"Откритията" на британските учени - развален телефон, на който никой не вярва

Според едно изследване, ако вашите дядовци и баби са били щастливи, това ще ви се падне и на вас по наследство

По материала работи: Лиляна Трънкова

Новина в интернет, която започва с фразата „британските учени доказаха”, често е повод за смях, а още по-често не се приема сериозно. Едно подробно изследване, което беше оповестено в края на 2014 г., показа и каква пропаст има между самите изследвания на британските учени, пиарсъобщенията затова и новините, които в крайна сметка се появяват във вестниците и в интернет изданията. Нещо като развален телефон, на който обаче хората вярват.

Ще повярвате ли например, че чаша вино е не по-малко вредна от 3 малки чашки водка? Британските учени са доказали това, при положение, че виното съдържа 12% алкохол, а водката – цели 40%. Но специално в този случай учените твърдят, че не правят анализ на алкохолната напитка, а действат с профилактична цел. Ако хората мислят, че виното е безвредно, те ще го пият по-често, а алкохолът е „тих убиец”.

Джеймс Бонд вероятно също е бил алкохолик или най-малкото е трябвало да умре от цироза на черния дроб. Това следва от количеството хард питиета, които пие героят на Ян Флеминг. Според изчисленията на британски учени, средно за седмица агент 007 изпива 6 бутилки водка, а в книгата „От Русия с любов” само за денонощие изпива 3 бутилки. Остава тайна как при това Бонд успява да се справи с мисиите си. Учените установили също, че любимото питие на агента все пак е качественото уиски, а не водката.

Интересен е също изводът, че жените са по-умни от мъжете. Но да не бързаме да се усмихваме победоносно, става дума за извод от конкретни случаи. През декември британските учени публикуваха резултати от изследване, което анализира данни за спечелилите наградата Дарвин за последните 20 години. Това е виртуална премия, която се присъжда всяка година на хора, умрели или наранили се по най-идиотски начин). Оказва се, че в почти 90 на сто от случаите победители са представители на силния пол. От 318 номинации мъжете печелят в 282, а жените само в 36. На базата на тези данни британските учени правят извод, че мъжете са по-глупави или най-малкото – по-склонни към идиотски постъпки.

Разочароваща може да ви се стори е темата, че не съществува любов от пръв поглед. Според британските учени става дума само за игра на въображението – човек сам себе си убеждава, че е направил добър избор, а след това приписва на обекта на мечтанията си несъществуващи качества. И така, с натрупване, възниква лъжливото усещане, че след като отношенията към момента са чудесни, това е било така от първата среща.

И още една тема, която може да ни хвърли в размисъл – имам предвид нас, българите, които често сме обвинявани, че сме черногледи. Може пък това да ни е генетично заложено, ако вярваме на британските учени? Именно тяхно изследване върху „Доклад за световното щастие”, публикуван от ООН, твърди, че ако вашите дядовци и баби са били щастливи, то това ще ви се падне и на вас по наследство. Във въпросния доклад години наред първо място заемат датчаните. По-рано се смяташе, че скандинавците са щастливи, защото това се предопределя от високия им стандарт на живот. Британското изследване обаче сочи, че щастието е заложено в гените именно на датчаните. Както и на холандците, сред които оптимистите са много повече от песимистите. Едно не става ясно – защо тогава Хамлет, принцът датски, е един от най-тъжните хора на света? Ето още една тема за изследване на британските учени! /Анна бг

Автор на статията:
Лиляна Трънкова
0 коментара
fallback
fallback