Рецептата за тези страхотни домашни бонбони с мюсли се роди когато реших да "изпразня" хладилника и да оползотворя това, което е останало след празниците. Най-много се оказаха половинките от шоколадови яйца, защото смятам, че на едно дете шоколада от половин яйце е предостатъчен, но пък от друга страна - във втората половинка няма още една играчка...
Ето продуктите, които аз трябваше да употребя, а вие можете да ги заместите с нещо, което се залежава във вашия хладилник:
1/2 пакет мюсли (около 350 гр.) - няма значение дали е със сушени плодове или не, но ако е без добавки е хубаво да прибавите поне една шепа стафиди
4 половинки от шоколадови яйца + 3 с.л. течен шоколад (можете да го замените с какъвто шоколад ви се намира в къщи)
80 гр. краве масло
1/2 бурканче сладко от вишни (или друго, което се залежава отворено в хладилника)
1-2 ябълки - хубаво е да са по-кисели, но ако тези, които трябва спешно да употребите са сладки, добавете просто малко сок от лимон или мандарина.
8-10 бисквити (в зависимост от големината им) за овалването, но може да ползвате и кокосови стърготини или смлени ядки - въпрос на въображение.
Начин на приготвяне:
Изсипете мюслито в купа.
Добавете стафидите и сладкото и разбъркайте.
Разтопете шоколада с маслото на водна баня.
Добавете към сместа и разбъркайте отново.
Настържете ябълките и ги изстискайте от сока.
Добавете ги към останалите продукти.
Можете да добавите и малко сок от лимон или мандарина. Оставете сместа да "почине" поне един час. С помощта на 2 чаени лъжички разделете сместа върху табла покрита с фолио.
Излизат около 50 бонбона с големината на орехче. Оставете ги да стегнат в хладилника за около час-два. Оваляйте в смлените бисквити или в кокосови стърготини, а може и в смлени ядки.
Хубаво е да престоят поне една нощ преди да ги сервирате, но и на момента са готови за консумация.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Печена тиква с мед и бадеми