IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:48 | 3 януари 2019
Обновен: 04:07 | 21 септември 2024

Проф. Николай Овчаров за маите и невероятната култура на Централна Америка

Той е категоричен, че посетените места са били наистина страхотни, а културата на маите пък описва като невероятна

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Theyucatantimes

Мистерии, тайнствени находки, йероглифи... проф. Николай Овчаров вече повече от 20 години ни разкрива непознати светове и не скрива да попълва празнините не само в българската, но и в световна история.


Археологът постави началото на една интересна поредица от пътеписи, които пише по време на своите пътешествия. В студиото на "България сутрин" той обясни, че вече е посетил близо 63 държави.


"Наскоро направих такова пътуване - в Латинска Америка и по-точно в района, населяван от маите. Това са южните щати на Мексико, Гватемала, Белис и Хондурас. Това мое пътуване подготвям в последните 2-3 години. Направихме един преход от 4000 км с автобус", допълни още проф. Овчаров.


Той е категоричен, че посетените места са били наистина страхотни, а културата на маите пък описва като невероятна и надминаваща всички очаквания.



"Най-впечатляващо при маите са строежите им. При тях е имало строго разграничение в социалната йерархия. Елитът им е живял в уникални градове, а по-бедните са живеели доста примитивно. Огромната част от техните строежи са т. нар. пирамиди", каза още Овчаров пред Bulgaria ON AIR.


Асирийска скулптура, продадена за 31 милиона долара


Изригването на Везувий вероятно е било по-късно


Фалшификати ли са свитъците от Мъртво море?


 

Коментари

Новини Варна