IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
21:27 | 17 януари 2015
Обновен: 15:59 | 14 септември 2024

Нова геологична епоха започва след ядрената бомба в Хирошима

Сред авторитетните ѝ последователи са нобеловият лауреат по химия Паул Крутцен, който вече използва понятието за такава епоха в своите трудове.

По материала работи: manager
Нова геологична епоха започва след ядрената бомба в Хирошима

Американски и британски учени съобщиха наблюденията си над така наречената геологична епоха на антропоцена: според тях тя е започнала от ядрените взривове през 1945 г. С цел възгледите им да достигнат до политиците и бизнеса еколозите смятат да изнесат доклад на Световния икономически форум, който ще се проведе в Давос от 21 до 24 януари. Резултатите и изследванията авторите публикуваха в списание Anthropocene Review.

През 80-те години екологът Юджийн Стормър предложил под антропоцен да се разбира геологичната епоха, която сменя голоцена и се характеризира със съществено влияние на човека върху биосферата на Земята.

Въпреки това гледната точка на учените не намерила всеобща подкрепа (преди всичко заради това, че степента на влияние на човека върху екосистемата на планетата не е достатъчно добре изследвана), в последно време обаче тя придобива много поддръжници. Сред авторитетните ѝ последователи са нобеловият лауреат по химия Паул Крутцен, който вече използва понятието за такава геологична епоха в своите трудове.

Учените анализирали стратиграфията (структурата на културните и геологични слоеве на земята) на повърхността на планетата и стигнаха до извода, че от втората половина на 40-те години тя е претърпяла съществени промени. За начална точка на антропоцена учените предлагат да бъде определена датата 6 юли 1945 г., когато САЩ активират първата си атомна бомба в японския град Хирошима.

Според специалистите именно от 1945 г. насам човекът е променил Земята най-много. Учените излагат основните причини и последици от това. Сред причините е ръстът в броя на градското население, общото потребление на енергия, използването на химикали и други. Това е довело до повишаване на въглеродния диоксид в атмосферата и средните годишни температури, измиране на животни, унищожаване на гори и други негативни  последици за биосферите на Земята. По мнението на учените човечеството трябва да предприеме мерки за намаляване на вредното влияние върху околната среда.

Източник: Лента, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна