IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
17:24 | 17 януари 2015
Обновен: 22:11 | 11 септември 2024

Сондата, летяща към Плутон се управлява от чип на PlayStation

Същия процесор, направи възможно да играете Tomb Raider преди 20 г.

По материала работи: manager
Сондата на НАСА „Нови Хоризонти“ ще прелети до Плутон през юли.

Мисия за проучване на Плутон на стойност 460 милиона паунда се управлява от същите компютърни чипове, които бяха в основата на оригиналния „Сони Плейстейшън“ (Sony PlayStation) преди 20 години.

 

В следващите няколко месеца сондата на НАСА „Нови Хоризонти“ ще изпрати първите снимки в близък план на Плутон и ще помогне на учените да отговорят на фундаментални въпроси за небесното тяло, което до преди няколко години бе смятано за най-отдалечената планета от Слънчевата система.

 

На борда на апарата е урната с праха на Клайд Томбо - астрономът, открил Плутон през 1930 година.

 

Сондата се управлява от 32-битов Mongoose V процесор, в чиято основа стои същия чип MIPS R3000, който бе в оригиналния „Сони Плейстейшън“.

 

Чипът работи на честота от само 12MHz (съвременните процесори са с 2 и повече GHz), но това е било достатъчно, за да се справи с играта Tomb Raider през 1996 г. НАСА вярва, че това ще е достатъчно и за да проучи най-далечните краища на Слънчевата система.

 

Всъщност има два компютъра, като всеки един от тях работи с такъв процесор. Единият обработва данните, а другият е за управлението и контрола над апарата. И всяки от компютрите е дублиран. Така, че сондата всъщност има изчислителната мощност на четири „Плейстейшъна“.

 

„Процесорът Mongoose-V анализира информация за позицията на космическия апарат, раздава операционни команди до многото подсистеми, събира и обработва данни от приборите, и изпраща информация обратно към Земята“, обяснява Александру Войка от Imagination Technologies, компанията, разработила чипа MIPS.

 

„Той също така работи с усъвършенстван, независим алгоритъм, който позволява на сондата автоматичо да разрешава проблеми или да се свърже с операторите на Земята за помощ.“

 

Оригиналният „Плейстейшън“ излезе на пазара през 1994 г. и на следващата година се появи във Великобритания на препоръчителна цена от 299 паунда. Конзолата промени света на видео игрите завинаги и разклати господството на „Нинтендо“ и „Сега“.

 

„Нови хоризонти“ ще прелети до Плутон през юли тази година, предостявяйки нова информация за границите на Слънчевата ни система. Мисията е на стойност 460 млн. паунда.

 

Сондата напусна Земята през 2006 г., когато Плутон все още официално беше планета, преди да бъде понижена до статус „планета-джудже“. „Нови хоризонти“ бе включена в режим на хибернация, за да спести енергия, в който остана в продължение на 1873 дни, преди да бъде събудена на 6 декември.

 

Източник: The Telegraph, ФБР.bg     

Коментари

Новини Варна