Необходими продукти:
2/3 ч.ч. ориз
25 - 30 лозови листа (в зависимост от големината)
4 с.л. зехтин
1/2 глава кромид лук
1/2 настърган на много ситно морков
4-5 цветчета шафран, накиснати в гореща вода (2 ч.ч.)
2-3 стръка копър
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Запържваме ориза в 2 с.л. зехтин, докато започне да дрънка.
Добавяме настърганите моркови и нарязания на ситно лук.
Запържваме още малко. Добавяме горещата вода, в която са киснали цветчетата шафран (около 15 мин), нарязания на ситно копър и останалите подправки.
Когато ориза поеме водата, започваме да навиваме сармите както е показано на снимките.
Подреждаме в тенджера, притискаме с чиния, доливаме вода и варим около 60 мин. на не много силен огън.
Готовите сарми подреждаме в тавичка и при желание запичаме за малко във фурната.
Да ви е сладко!
Черно море
Коментари