Необходими продукти за 6 порции:
12 броя чушки саврия (по-едри)
1 ч.ч. ориз
1/2 глава лук
1 морков
3 с.л. маслинова паста (аз си я приготвям от 1/2 черни маслини колосал и 1/2 маслини каламата, които обезкостявам и пасирам с малко зехтин)
2 с.л. зехтин
малко пресен копър
щипка сух пащърнак
щипка целина
1 ч.ч. зеленчуков бульон (аз си го приготвям, като сварявам парченце от глава на целина, морков, малко пащърнак и всякакви дръжки от подправки (магданоз, целина и т.н.), които ми се намират в хладилника. може да ползвате и такъв на кубче, но натуралният си е по-полезен и по-вкусен.
Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука, настъргваме моркова и заедно с ориза ги поставяме в уок тигана или друг дълбок тиган.
Запържваме на силен огън (докато ориза започне "да дрънка").
Добавяме маслиновата паста. Разбъркваме добре и заливаме с горещия бульон и още 1,5 ч.ч. гореща вода.
Добавяме нарязания на ситно копър и другите подправки.
Оставяме плънката да къкри на слаб огън докато ориза поеме течността.
През това време почистваме саврията от дръжките и семената и я дупчим на 2-3 места с остър нож.
С готовата плънка пълним чушките (с малка лъжичка, като се стремим да влезе колкото може по-навътре в чушката) и подреждаме в тавата за печене.
Остатъка от плънката разпределяме равномерно между чушките. Добавяме 1 ч.ч. вода, завиваме с алуминиево фолио и печем докато остане почти без течност.
Отвиваме и запичаме още малко за да се запекат чушките отгоре.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Спанак с чери домати и топено сирене
Ролята на лука и чесъна в диетите
Полезни храни с почти 0 калории
Храните, които ни поддържат млади и здрави
Кои храни помагат при целулит?