Варна 16°
fallback
Живот
10:21 | 6 януари 2015
Обновен: 09:33 | 23 октомври 2024

Овесени ядки и кафяв ориз - ключът към дългия живот

Пълнозърнестите храни съдържат 25 процента повече протеини от рафинираните

По материала работи: Златина Добрева

Храни като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата са ключът към дълголетието, защото намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, съобщиха "Дейли телеграф" и БТА. Ползата от пълнозърнестите храни за сърдечносъдовата система е известна. Това изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота. Учените от Харвардския университет са следили над 100 000 души повече от 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите. Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни - овесени ядки, кафяв ориз и царевица, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания. За всеки 30 грaма подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5 процента, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване - с 9 процента. Пълнозърнестите храни съдържат 25 процента повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини - цинк, мед, манган, желязо, вит. В1. Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение - авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове, твърдят още учените.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback