IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
17:21 | 1 юли 2018
Обновен: 19:08 | 29 април 2025

Полезен ли е черният шоколад?

Тъмният шоколад съдържа прах от какаови зърна, богати на съединения, известни като флаваноли

По материала работи: Юлиян Атанасов
Полезен ли е черният шоколад?

Да, черният шоколад има съставки, които са полезни за здравето и това позволява консумацията му дори ежедневно. Много важна обаче е мярката, тъй като прекалено голямото количество може да допринесе за приема на допълнителни мазнини, захар и калории и натрупване на излишни запаси в организма.Тъмният шоколад съдържа прах от какаови зърна, богати на съединения, известни като флаваноли. Във високи нива, какаовите флаваноли са доказали ползата си за понижаване на кръвното налягане и холестерола и евентуално за намаляне риска от диабет. А той съдържа най-голямо количество от тези какаови флаваноли. Млечният шоколад има по-малко, а белият шоколад – няма изобщо.

 

Но докато тези хранителни елементи правят черния шоколад здравословен, те му придават и горчив вкус. Производителите могат да преработват шоколада, за да го направят по-приятен на вкус, но това може да премахне някои от полезните съединения на какаото. Специалистите обясняват, че фактори в преработката, като ферментация и печене, които подобряват вкуса и придават на шоколада различен аромат, могат да повлияят на съдържанието на флаваноли.

 

Въпреки че количеството флаваноли може да варира сред марките черен шоколад, все пак е по-здравословният избор от млечния, който съдържа повече захар. Една трета от мазнините в какаовото масло включват стеаринова киселина - наситена мазнина, която, за разлика от другите наситени мазнини, не се отразява толкова на холестерола в кръвта. Освен това какаото на прах е източник на минерали, като калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк.Така че можем да си позволим насладата от парченце тъмен шоколад след хранене! Но е добре да имаме предвид още няколко факта:

 

Шоколадът трябва да съдържа най-малко 60% какао. Колкото по-висок е процентът на какаото, толкова повече флаваноли съдържа. Ако е възможно, да избираме шоколад с повече съдържание на естествено какао, а не холандско преработено какао, което се третира с алкално вещество, което неутрализира киселината.За да поддържаме теглото под контрол, трябва да ограничаваме количеството, не повече от 150 калории наведнъж.

 

puls.bg

Четете още:  Картофи "Слънце" с лук и розмарин

Коментари

Новини Варна