IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
20:01 | 16 декември 2014
Обновен: 07:13 | 23 октомври 2024

Тайната къде са трите "фалшиви глави" от Алкатрас остава и до днес

Тримата затворници, избягали преди 52 г. от затвора на о. Алкатрас, са имали минимален шанс да стигнат живи до сушата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тайната къде са трите "фалшиви глави" от Алкатрас остава и до днес


Тримата затворници, избягали преди 52 г. от затвора на о. Алкатрас, са имали минимален шанс да стигнат живи до сушата, но според ново проучване на случая това е малко вероятно, предаде Би Би Си, цитирани от БГНЕС.
През 1962 г. бандитите изчезват, използвайки сал. И повече никога не са видени. Нова компютърна техника показва, че ако те са се измъкнали от острова точно в полунощ, са имали шанс да стигнат до сушата. Но ако са отплавали няколко часа по-рано или по-късно, най-вероятно животът им е приключил в студените води на залива Сан Франциско. Новото проучване на случая е дело на учени от университета Делфт и изследователския институт Делтарес, и двата намиращи се в Холандия.
Бягството от затвора, изиграно от Клинт Истууд във филма "Escape from Alcatraz" - е едно от най-потайните и интригуващи такива авантюри, предприемани някога.
Тримата банкови обирджии – Кларънс Ейнглин, Джон Ейнглин и Франк Морис – в продължение на месеци копаят с подострени лъжици тунел за бягство от техните бетонни килии. През нощта на 11 юни 1962 г. те оставят на възглавниците си фалшиви глави, изработени от сапун, тоалетна хартия и коса, и се измъкват от "гарантирания срещу бягство" затвор. Предполага се, че са изработили сал от дъждобрани, с който са поели из водите на залива Сан Франциско в отрязъка от време между 20.00 и 02.00 часа, сочат документи във ФБР. Въпреки усиленото им издирване, тези трима мъже не са видяни никога повече. Остава мистерия дали са стигнали живи до сушата или са се разделили с живота си в океанските води.
Сега холандският екип се опита да хвърли светлина върху загадката. Д-р Ролф Хут казва: "Колегата ми Оливер Хьос работеше с хидравличен модел, наричан 3Di, който е създаден в сътрудничество от различни холандски компании, служби и университети. Става дума за висококачествен хидравличен модел за симулиране движението на водни маси в делти на реки или заливи. Той го използва, за да пресъздаде движението на водата в залива Сан Франциско, което може да помогне за нов анализ на събитията от 1962 г.". Д-р Хут призна, че бил въодушевен да разследва отново бягството от Алкатрас от телевизионно шоу.
При пресъздаването на станалото холандските учени искат да видят станалото, както се е случило навремето, за което използват исторически документи и моделират събитията компютърно. Тъй като те не знаят нито откъде нито кога тримата затворници за напуснали острова, учените пускали 50 виртуални лодки на всеки 30 мин. в периода между 20.00 и 04.00 часа от различни места по брега на Алкатрас, за да видят накъде ще тръгнат и къде ще стигнат.
Според д-р Хут най-лошият сценарий е отливът да е завлякъл затворниците в океана и те да са загинали от хипотермия. Но ако са влезли във водата точно в полунощ приливът носи водата в друга посока, което може да им е помогнало. Според разработения модел за бягството ако то е било успешно, останките от сала после са щели да бъдат повлечени обратно в залива към остров Ейнджъл. Именно там преди 52 г. служители на ФБР откриха едно гребло и лични вещи. Учените не казват, че проучването им ще покаже със сигурност каква е била съдбата на бегълците, а само че дава варианти за изхода от него.

 

Коментари

Новини Варна