Варна 19°
fallback
Живот
10:47 | 21 април 2018
Обновен: 09:20 | 2 октомври 2024

Консумацията на ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

До този извод стигнаха шведски учени

По материала работи: Борис Проданов

Редовната консумация на ядки може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. До този извод стигнаха шведски учени. В изследването са взели участие 60 000 жители на Швеция на възраст 45-83 години. Доброволците са разказали за своите хранителни навици и начин на живот, след което медиците са наблюдавали тяхното здравословно състояние в продължение на 17 години, предаде БГНЕС.

През този период при наблюдаваните са регистрирани 4983 сърдечни пристъпа, от тях 917 са били с фатален край, 3160 случая на сърдечна недостатъчност, а също така 7550 случая на аритмия. Учените са установили, че при любителите на ядките рискът от възникването на сърдечна недостатъчност е по-нисък с 20%. В същото време при консумацията на ядките от един до три пъти месечно случаите на аритмия намаляват с 12-18%. Медиците отбелязват, че ядките са източник на здравословни мазнини, минерали и антиоксиданти, които положително влияят на сърдечно-съдовата система.

 

Четете още: Пушачите са с увеличен риск от инсулт

 

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback