Варна 19°
fallback
Живот
13:15 | 3 април 2018
Обновен: 08:43 | 21 септември 2024

Тайната рецепта на баба за Великденски козунак

Пухкав, сладък, ароматен и на конци… Удоволствие за сетивата

По материала работи: manager

Тази рецепта ми даде една много симпатична възрастна жена от с.Орешак (до Троянския манастир). Предавала се е от поколение на поколение, а аз я правя вече няколко пъти и успехът е гарантиран.

 

Първата тайна в приготвянето на вкусен козунак е, че всички продукти трябва да са с еднаква (стайна, т.е. около 24-25 градуса) температура.

 

Втората тайна е в двойното пресяване на брашното (задължително тип 500).

 

А последната тайна е в една необичайна съставка – лъжица троянска сливова (може да ползвате и друг вид, но е задължително ракията да е домашна и над 45 градуса).

 

Успех и спазвайте точно последователността на приготвянето!

 

 

 

 

Необходими продукти:

 

0,500 мл. прясно мляко (3,6 процента масленост, ако нямате домашно)

1 лимон (настърганата кора)

8 яйца

2 ч.ч. захар

1 щипка сол

1 супена лъжица домашна ракия

1 кубче прясна мая

2 ванилии

½ ч.ч. мас

½ ч.ч. олио

Мармалад, сушени плодове, ядки, локум – по избор.

Брашно до получаване на меко и еластично тесто (около 2 кг.)

И, разбира се, щипка любов!

 

Начин на приготвяне:

 

Маята се разбърква с топлото (около 36-38 градуса) мляко, 1 с.л. захар и брашно на гъста кашичка. Оставя се на топло да втаса (докато удвои обема си). С всички продукти се замесва меко и еластично тесто, като се меси поне 8-10 минути и се „удря“ поне 40 пъти на плота за месене. После тестото се поставя в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло да втаса за 60-90 минути или докато увеличи обема си два пъти. Ако не ви се топли допълнително стаята в която ще месите, просто загрейте предварително фурната на 50 градуса, намажете тестото отгоре с малко олио и го оставете да втасва във фурната. Така процеса на втасване се съкращава на половина. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 3 еднакви части. Парчетата тесто се оформят на дълги фитили, като всеки един фитил се усуква. Можете да ти разточите предварително и да им сложите плънката, като ако слагате сушени плодове е хубаво да бъдат предварително оваляни в брашно, а за да не ви се разтича мармалада, объркайте го с малко натрошени ядки. Така подготвените фитили се преплитат на плитки.

 

 

Поставете плитките в дълбока, намаслена и набрашнена тава. След това ги оставете да втасат още един път. Загрейте фурната до 180 градуса, намажете втасалия козунак с разбит в малко мляко жълтък и поръсете допълнително със захар, а по желание може и с филирани бадеми или счукани орехови ядки.

 

Пече се 40-50 минути, като се следи да не загори отгоре (ако почне да загаря, се покрива с алуминиево фолио).

 

 

Да ви е сладко на трапезата и светъл празникът!

 

От екипа на Медийна група „Черно море“

 

Автор: Маня Петрова

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback