Тази рецепта ми даде една много симпатична възрастна жена от с.Орешак (до Троянския манастир). Предавала се е от поколение на поколение, а аз я правя вече няколко пъти и успехът е гарантиран.
Първата тайна в приготвянето на вкусен козунак е, че всички продукти трябва да са с еднаква (стайна, т.е. около 24-25 градуса) температура.
Втората тайна е в двойното пресяване на брашното (задължително тип 500).
А последната тайна е в една необичайна съставка – лъжица троянска сливова (може да ползвате и друг вид, но е задължително ракията да е домашна и над 45 градуса).
Успех и спазвайте точно последователността на приготвянето!
Необходими продукти:
0,500 мл. прясно мляко (3,6 процента масленост, ако нямате домашно)
1 лимон (настърганата кора)
8 яйца
2 ч.ч. захар
1 щипка сол
1 супена лъжица домашна ракия
1 кубче прясна мая
2 ванилии
½ ч.ч. мас
½ ч.ч. олио
Мармалад, сушени плодове, ядки, локум – по избор.
Брашно до получаване на меко и еластично тесто (около 2 кг.)
И, разбира се, щипка любов!
Начин на приготвяне:
Маята се разбърква с топлото (около 36-38 градуса) мляко, 1 с.л. захар и брашно на гъста кашичка. Оставя се на топло да втаса (докато удвои обема си). С всички продукти се замесва меко и еластично тесто, като се меси поне 8-10 минути и се „удря“ поне 40 пъти на плота за месене. После тестото се поставя в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло да втаса за 60-90 минути или докато увеличи обема си два пъти. Ако не ви се топли допълнително стаята в която ще месите, просто загрейте предварително фурната на 50 градуса, намажете тестото отгоре с малко олио и го оставете да втасва във фурната. Така процеса на втасване се съкращава на половина. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 3 еднакви части. Парчетата тесто се оформят на дълги фитили, като всеки един фитил се усуква. Можете да ти разточите предварително и да им сложите плънката, като ако слагате сушени плодове е хубаво да бъдат предварително оваляни в брашно, а за да не ви се разтича мармалада, объркайте го с малко натрошени ядки. Така подготвените фитили се преплитат на плитки.
Поставете плитките в дълбока, намаслена и набрашнена тава. След това ги оставете да втасат още един път. Загрейте фурната до 180 градуса, намажете втасалия козунак с разбит в малко мляко жълтък и поръсете допълнително със захар, а по желание може и с филирани бадеми или счукани орехови ядки.
Пече се 40-50 минути, като се следи да не загори отгоре (ако почне да загаря, се покрива с алуминиево фолио).
Да ви е сладко на трапезата и светъл празникът!
От екипа на Медийна група „Черно море“
Автор: Маня Петрова