Варна
fallback
Живот
19:18 | 2 декември 2014
Обновен: 21:31 | 23 октомври 2024

Убиец на 140 000 евреи починал преди 4 години в Сирия?

Все още не е ясна съдбата на немалка част от нацистките престъпници

По материала работи: manager

Виновникът за смъртта на 140 000 евреи по време на Втората световна война – Алоис Брунер, най-вероятно е починал през 2010 година в Сирия. Това съобщиха в понеделник световните новинарски агенции.

Жертвите на капитана от страховитите SS са от Франция, Гърция, Австрия и Словакия.  Дълги години липсваше информация за Брунер, когото авторът на плана за окончателното решение на еврейския въпрос Адолф Айхман смятал за своя „дясна ръка“.

Информацията за смъртта на Алоис Брунер идва от директора на еврейския център „Симон Визентал“, който издирва нацистки престъпници, Ефраим Зуроф. Той получил достоверни данни от бивш агент на германските служби, работил в Близкия изток.

 

Според анализатори и историци съдбата на мнозина нацистки военнопрестъпници все още е обвита в мъгла. За откриването им се разчита на журналистически разследвания и къртовски труд от страна на „Симон Визентал“, тъй като нацистите все още имат верни другари по целия свят, готови да ги приютят във всеки един момент.

 

Така например съвместно проучване на вестник „Ню Йорк таймс“ и телевизия ZDF установява, че един от най-големите сатрапи през Втората световна война – Ариберт Хайм, е починал през 1992 година в Египет. Там той се крил 20 години под чужда самоличност, като дори се представял за мюсюлманин.

 

Хайм, който е известен с прозвищата "Доктор смърт" и "Касапинът от “Маутхаузен", е починал на 78-годишна възраст от рак на дебелото черво точно на 10 август 1992 година в Кайро. Той угаснал в последния ден от Олимпийските игри в Барселона рано сутринта, казва пред ZDF синът на нациста Рюдигер Хайм. 

 

Според него баща му се е установил в египетската столица в средата на 70-те години на миналия век и е приел исляма в началото на 80-те години. Говорител на германската полиция отбелязва пред немски медии, че тази информация потвърждава най-новите сведения, с които са се сдобили властите в Германия. 

 

Ефраим Зуроф обаче реагира предпазливо на новината в очакване на доказателства за кончината на Ариберт Хайм. Ако неговата смърт в Египет бъде потвърдена, трябва да констатирам, че арабският свят за жалост е единственото място, където подобен престъпник може да бъде смятан за герой, обяви Зуроф.

 

Ариберт Хайм е роден през 1914 година в Австро-Унгария. Той се присъединява към нацистката партия още преди анексирането на Австрия от нацистка Германия през 1938 година. 

 

Смятан за един от най-садистичните нацисти, Ариберт Хайм измъчва и убива в концлагери стотици затворници, предимно евреи. Есесовецът причинява смъртта им при "опити", при които инжектира отрова в сърцето или изтръгва органи от телата на затворниците. 

 

Хайм действа основно в концлагера "Маутхаузен" на територията на днешна Австрия, но и в "Заксенхаузен" и "Бухенвалд" в Германия.

 

След края на Втората световна война "Доктор смърт" е държан в ареста от американските окупационни власти в Германия в продължение на две години и половина. Те обаче не го съдят, а когато Западна Германия "се сеща" за Хайм през 1962 година, той вече е изчезнал. 

 

Издирван с международна заповед за арест, издадена по искане на Западна Германия, "Доктор смърт" е търсен в цял свят, като за неговото залавяне е обещана награда от 315 000 евро. 

 

През годините следите му са засичани в Аржентина, Уругвай, Испания и Египет. Центърът "Симон Визентал" в един момент допуска, че е възможно "Доктор смърт" да се укрива в Южна Америка по подобие на убийците Адолф Айхман и доктор Йозеф Менгеле.

 

Израелският полковник Дани Баз поддържа в публикувана през 2007 година книга тезата, че "Касапинът от “Маутхаузен" е бил ликвидиран още през 1982 година. Синът на Ариберт Хайм обаче разкрива, че баща му е имал убежища във Франция и Мароко. Освен това Хайм е получавал редовно пари от сестра си.

 

"Доктор смърт" дълго време фигурираше под номер две в списъка на най-издирваните нацистки военнопрестъпници след Алоис Брунер.

 

Автор на статията:
manager
0 коментара