Първо да си отговорим на въпроса: Защо с брашно от рожков? То нашумя през последните години като полезен заместител на какаото и естествен подсладител, но подходящо ли е за хора, които спазват строг режим на диетично хранене? Брашното от рожков е подсладител с полезни качества, които го правят един уникален здравословен продукт. Освен това, той има наситен кафяв цвят и напълно успешно може да се ползва като заместител на какаото с този плюс, че подслажда, докато повечето сортове чисто какао са горчиви.
За организма веднага се вижда ползата от диетичните фибри, които подпомагат храносмилането, уравновесяват метаболитните процеси в червата и балансират нервния стомах. Фибрите са добре дошли при всяка диета, прочистване и профилактика на дебелото черво. Особено при съчетание с тиква този процес се усилва и ще имате гарантиран резултат + вкусно хапване!
Рожковът е средновисоко дърво с ареал Средиземноморието. Образува дълги, усукани шушулки, в които са семената му. По тези земи са ползвали фино смляното брашно от рожков като подсладител, далеч преди да се познаят и култивират растения като захарната тръстика. Сладостта на рожкова, повече захароза, последвана от фруктоза и глюкоза, се намира в меката пулпа във вътрешността на шушулката.
Необходими продукти за 6 порции:
1 малка тиква
1 ябълка
1/2 лимон
70 гр. стафиди
5 фурми, нарязани на ситно
100 гр. кокосови стърготини
1 ч.л. канела
3 с.л. брашно от рожков
70 гр. смлени бадеми или орехи
Начин на приготвяне:
Почиствате тиквата, обелвате я и я нарязвате на парчета. Сварявате я докато омекне и после я изсипвате в съд с решетъчно дъно, да се отцеди. Връщате я в съда в който сте я варили и я намачквате добре с вилица.
Добавяте всички останали продукти, без ябълката. Разбърквате до хомогенна смес и изсипвате в тавичка, покрита с хартия за печене. Заглаждате със сладкарска шпатула или лъжица.
Нарязвате изчистената ябълка на полумесеци (без да махате кората) и я подреждате в тавата, както е показано на картинката. Печете около 20 мин. на 180 градуса. Когато изстине поръсвате с още малко кокосови стърготини (за цвят)
Да ви е сладко!
Черно море
Вижте още: