Варна °
fallback
Живот
19:30 | 16 февруари 2018
Обновен: 18:27 | 29 април 2025

Хибискусът бори холестерола и високото кръвно

Съдържа много витамин А и С

По материала работи: Ставри Таргов

Хибискусът (Hibiscus) се радва на изключителна популярност в страните от нашите географски ширини поради много красивите си цветове.

 

Успоредно с насладата за окото обаче цветовете на хибискуса носят и редица ползи за здравето. От тях се приготвя популярният чай каркаде, наситен както с прекрасен червен цвят, така и с много биоактивни вещества.   Комбинацията от полезни съставки в хибискуса оказва много благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Те може да допълнят всяка диета за намаляване на кръвното налягане и да улеснят регулирането на липидния профил на кръвта при висок холестерол.   Хибискусът и съответно чаят от каркаде съдържат високи количества от следните биоактивни вещества: Витамин А; Витамин С;  Микроелементът желязо;   Комбинацията от тях носи изявено противовъзпалително и имуностимулиращо действие, което укрепва сърдечносъдовата система.   Благоприятният ефект на хибискуса върху холестерола и кръвното налягане се асоциира с две негови специфични действия върху организма. Доказано е, че при редовна консумация хибискусът регулира метаболизма и може да забави усвояването на мазнините.

В дългосрочен аспект това има много позитивна роля върху липидния профил на кръвта и нивото на холестерола и триглицеридите. Освен това билката има и изявено диуретично действие. Помага за изнасянето на задържаната в организма вода и за нормализиране на високото кръвно налягане, асоциирано с нея.   И двете действия на хибискуса оказват много позитивно влияние и върху теглото.   Най-вкусният начин да си набавим ползите от хибискуса е чрез ползването му за направа на чай. Чаят каркаде е изключително ароматен, а благоприятният ефект върху сърдечносъдовата система може да се засили с добавянето на малко канела.   Ежедневната консумация на чай от хибискус е освежаващо средство за поддържане на тонуса и доброто здраве.

За запазване на максимална голяма част от термолабилните полезни съставки е добре чаят да се приготвя като запарка на цветовете от хибискус, без те да се варят.

Puls.bg  

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback