IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
19:30 | 16 февруари 2018
Обновен: 11:06 | 29 април 2025

Хибискусът бори холестерола и високото кръвно

Съдържа много витамин А и С

По материала работи: Ставри Таргов
Хибискусът бори холестерола и високото кръвно

Хибискусът (Hibiscus) се радва на изключителна популярност в страните от нашите географски ширини поради много красивите си цветове.

 

Успоредно с насладата за окото обаче цветовете на хибискуса носят и редица ползи за здравето. От тях се приготвя популярният чай каркаде, наситен както с прекрасен червен цвят, така и с много биоактивни вещества.
 
Комбинацията от полезни съставки в хибискуса оказва много благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Те може да допълнят всяка диета за намаляване на кръвното налягане и да улеснят регулирането на липидния профил на кръвта при висок холестерол.
 
Хибискусът и съответно чаят от каркаде съдържат високи количества от следните биоактивни вещества: Витамин А; Витамин С;  Микроелементът желязо;
 
Комбинацията от тях носи изявено противовъзпалително и имуностимулиращо действие, което укрепва сърдечносъдовата система.
 
Благоприятният ефект на хибискуса върху холестерола и кръвното налягане се асоциира с две негови специфични действия върху организма. Доказано е, че при редовна консумация хибискусът регулира метаболизма и може да забави усвояването на мазнините.

В дългосрочен аспект това има много позитивна роля върху липидния профил на кръвта и нивото на холестерола и триглицеридите. Освен това билката има и изявено диуретично действие. Помага за изнасянето на задържаната в организма вода и за нормализиране на високото кръвно налягане, асоциирано с нея.
 
И двете действия на хибискуса оказват много позитивно влияние и върху теглото.
 
Най-вкусният начин да си набавим ползите от хибискуса е чрез ползването му за направа на чай. Чаят каркаде е изключително ароматен, а благоприятният ефект върху сърдечносъдовата система може да се засили с добавянето на малко канела.
 
Ежедневната консумация на чай от хибискус е освежаващо средство за поддържане на тонуса и доброто здраве.

За запазване на максимална голяма част от термолабилните полезни съставки е добре чаят да се приготвя като запарка на цветовете от хибискус, без те да се варят.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна