IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
08:18 | 26 ноември 2014
Обновен: 01:42 | 25 август 2024

116 години от смъртта на Вито Позитано

Виторио Позитано, наречен Вито Позитано е италиански дипломат, участвал в спасяването на София по време на Руско-турската война от 1877 - 1878 година.

По материала работи: manager
116 години от смъртта на Вито Позитано

Днес се навършват 116 години от смъртта на Вито Позитано, един от хората спасили София. Позитано е роден в 1833 година в Бари, Апулия, тогава в Кралството на двете Сицилии. Влиза в армията, участва в унищожаването на разбойничеството и стига до чин капитан. След това постъпва в пожарната команда в Бари. Според някои сведения е бил гарибалдиец.

След обединението на Италия от 1863 година е в дипломатическия отдел на министерството на външните работи в Рим. Става дипломатически агент в Триест, Австрия, а по-късно заема различни консулски служби предимно в Османската империя - на Корфу, Малта, Алжир и в Цариград и в Алжир. От 1876 г. е вицеконсул в София.

При приближаването на отряда на генерал Йосиф Гурко към София по време на Руско-турската война в края на 1877 година Позитано заедно с вицеконсулите на Франция Леандър Леге и Австро-Унгария отказва да напусне града, като по този начин предотвратяват опожаряването му от османците.

След изтеглянето на османските части от града Позитано организира въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на избухналите пожари.

Позитано е награден с руски орден и на 20 декември 1878 година е обявен за почетен гражданин на София.

В 1881 година Позитано става консул в Дамаск, а след няколко години в Йокохама, Япония, където умира на 26 ноември 1886 година. Неговото име носят улици в центъра на българската столица и в родния му град Бари.

Коментари

Новини Варна