IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
09:52 | 23 ноември 2014
Обновен: 15:10 | 5 септември 2024

Боб срещу диабет, рак и... бръчки

Клеопатра е имала бяло лице, защото е използвала маска от стрити на прах зърна от бобена култура.

По материала работи: manager
Боб срещу диабет, рак и... бръчки

Оказва се, че бобът освен че е  древна култура е и много полезен за здравето на човека.

Бобените растения понижават кръвната захар, намаляват риска от старчески диабет (тип 2), от поява на възпалителни процеси в организма, предпазват и от сърдечно-съдови заболявания. Отгоре на всичко консумацията им има още един ефект – засищат, а същевременно топят килограми.

Това, което предците ни от векове са знаели, сега го откриват германски учени. Става въпрос за националното научно изследване “ЛегуАН”, което в превод означава "Бобени растения – отглеждане и ползата от тях”. Научното изследване се провежда от Федералния институт по прехраната и селското стопанство, от Института по хранене с централа в Потсдам и от Националния център за изследване на диабета.

“При прием на бобови растения се появява и още един положителен “страничен ефект”, който не сме целели – пациентите намаляват теглото си”, твърди проф. Саша Рон, специалист по храните и ръководител на научния проект.

Родината на боба е Америка. През XVI в. е пренесен в Испания и Португалия, а след това и в целия континент. Колумб го носи в Европа като декоративно цвете. Като  храна започва да го използвате два века по-късно – в XVIII век. Простолюдието го приема радушно, вероятно поради факта, че средновековните селски стомаси са били здраво калени с бакла и папуда, които бобът бързо изместил, защото ги превъзхожда по вкус и хранителни качества. Според някои екстравагантни исторически теории картофите и фасулът са били най-великите географски открития, защото са помогнали на Европа да се избави от хроничен глад и демографска криза. Тези стратегически земеделски култури са направили възможно Просвещението и буржоазните революции, последвани от индустриализацията и технологичното модернизиране на света, в който живеем. Днес бобът и лещата отново са стратегически храни. Те могат да се окажат спасително убежище, хлебна опора, ако човек иска да остане незасегнат от морално-етичната криза в българското общество, и по-специално в хранителната индустрия. Черен и тъмно лилав на цвят цвят боб съдържа голямо количество антиоксиданти, които работят, за да се стабилизират клетките на организма и да се предотврати развитието на рак.

Някои историци смятат, че Клеопатра е имала бяло лице, защото е използвала маска от стрити на прах зърна от бобена култура.  Можете да пробвате, маската се прави от бобен прах с малко количество топла вода и се разстила на тънък слой върху лицето, така че да се запълнят всички бръчките. но внимание – тази маска е само за мазна кожа.

Бобът е лекарство, той помага при анемия, бронхит и пневмония, затлъстяване, атеросклероза, защитава от  рак  и съдържа най-полезният протеин. Бобът има повече протеин от пилешко месо. Той  е перфектно се усвоява от човешкото тяло. И още един факт, бобът пази сърцето здраво. Общо 5 супени лъжици (100 грама) варен боб, ако се яде всеки ден помага на човешкото сърце, за да е здраво. Това се дължи на високото съдържание на калий в комбинация с други полезни компоненти.

Коментари

Новини Варна