IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
11:19 | 20 ноември 2014
Обновен: 20:19 | 29 август 2024

Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!

Призивът е по повод днешния Международен ден без тютюнопушене

По материала работи: Златина Добрева
Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!

"Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!". Под това мото преминава днешният Международен ден без тютюнопушене в България. Призивът на Министерството на здравеопазването е предизвикан от тревожния факт, че 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Почти 46% от бащите и 39% от майките в България пушат край децата си.
За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене здравните служби са организирали различни инициативи из страната. С тях ще бъдат призовани пушачите да опитат да спрат цигарите в името на собственото си здраве и на здравето на хората, които присъстват в обкръжението им като пасивни пушачи.
Идеята за ден без цигари идва от 1977 г. в САЩ, където всеки трети четвъртък на ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги.
В България за първи път денят е отбелязан през 1990 г.

Коментари

Новини Варна