IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
14:48 | 15 ноември 2014
Обновен: 05:06 | 21 август 2024

Лидерите трябва да изглеждат здрави, а не умни

Това установили учени от университета на Амстердам

По материала работи: Златина Добрева
Лидерите трябва да изглеждат здрави, а не умни

Учени от университета на Амстердам изследвали кои хора са по-подходящи за лидери. Те оценявали важни ли са здравето, интелектът и привлекателността за тази роля. Специалистите са съсредоточили вниманието си върху чертите на лицата, тъй като именно те помагат на хората да си съставят първото впечатление за човека, съобщи Psych Central.
Например, грижовните и контактни хора често имат женствено лице заради високото ниво на естроген. Агресивните любители на риска са с високо ниво на тестостерон и лицето им е мъжествено.
Учените са помолили 148 мъже и жени да си представят, че трябва да назначат нов генерален директор на компания. За целта е трябвало да избират много пъти между снимки на мъже.
Всеки път изследователите са измисляли нова основна задача, с която трябва да се справи новият генерален директор. Сред тях били например да се пребори с конкуренцията, да преразгледа партньорството с друга компания, да изведе компанията на нови пазари или да гарантира стабилното й развитие. Участниците винаги са избирали между едни и същи мъже, чиито лица са били подложени на дигитална обработка. Учените са правили така, че мъжете на снимките да изглеждат по-умни или по-малко умни, по-здрави или по-малко здрави.
В 69% от случаите доброволците са избирали здравите, а не умните кандидати, посочва БТА. Предпочитанието не е зависело от основната задача на бъдещия генерален директор.
Умните ръководители са имали предимство само тогава, когато се е изисквало да притежават по-голяма дипломатичност и изобретателност (при преразглеждане на партньорство или при изследване на нови пазари).

Коментари

Новини Варна