IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
10:44 | 15 ноември 2014
Обновен: 10:15 | 21 август 2024

Най-малко се женят във Видинско

Нараства извънбрачната раждаемост в района

По материала работи: Златина Добрева
Най-малко се женят във Видинско

На територията на Видинска област са сключени 146 граждански брака през 2013 г., което нарежда региона на първото място в страната по-най малко сключени бракове. След това по този показател се нареждат Смолян - с 225, Ловеч - с 247 и Кюстендил - с 262.
Интересен е фактът, че 108 са сключените бракове в градовете на Видинска област и 38 в селата, сочат данните на официалната статистика.
През миналата година 9 от браковете са сключени от двойки на възраст под 18 години и то в селата на Видинския регион, най-много са браковете - 76, сключени между хора на възраст от 25 до 29 г., сочи статистиката.
От сключените бракове само 102 са така наречените официални, които са били съпроводени с брачна церемония, а останалите са "седмични" - само чрез подписване на брачно свидетелство, съобщи за БТА Мира Манджукова, служител в Ритуалната зала на Видин.
В последните години се забелязва интерес и към по-нетрадиционни места за сключване на брак. В крепостта Баба Вида са били подписани 8 брачни свидетелства, а в Художествената галерия на Видин - 5. За последните три години тенденцията е към намаляване на издадените брачни свидетелства.
Тревожна тенденция отчита статистиката за броя на разводите на територията на Видинския регион. За 2013 г. те са 133 и едва с 13 по-малко от сключените бракове. За 118 лица това е бил първи развод, а за втори път са разтрогнали брака си 28 лица.
Продължава да нараства извънбрачната раждаемост, която е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора, анализират експертите. В област Видин 73,9 процента от родените деца са извънбрачни, а за страната извънбрачните деца са 57,4 на сто от всички живородени.

Коментари

Новини Варна