Варна
fallback
Живот
21:40 | 10 ноември 2014
Обновен: 05:27 | 24 октомври 2024

Поумняваме от ядене на шоколад

Флаванолът в какаото спира естественото отслабване на паметта

По материала работи: Борис Проданов

Флаванолът в какаото спира естественото отслабване на паметта, свързано с възрастта, установиха американски учени, цитирани от френския вестник “Фигаро“.

Любителите на шоколада имат повод за радост - научните изследвания им дават все повече аргументи да оправдаят страстта си. Последният е изследване, публикувано в британското списание Nature neuroscience и осъществено от научен екип, начело със Скот Смол, невролог от Колумбийския университет в Ню Йорк, допълва БГНЕС.

Той потвърждава, че флаванолът, който се съдържа в какаото, е полезно за предотвратяване на загубата на паметта с напредването на възрастта. За целите на изследването 37 доброволци на възраст между 50 и 69 години били разделени в две групи. 19 от тях консумирали ежедневно какаова напитка, съдържаща 900 милиграма флаванол. Другите 18 участници били подложени на подобен хранителен режим, но с напитка с много по-малка концентрация на флаванол (10 милиграма). Експериментът продължил три месеца.

В края на изследването доброволците, преминали през изследвания на паметта, като трябвало да подредят абстрактни форми, показани им малко преди това. Групата, която консумирала най-много какао, реагирала средно с 0,6 секунди по-бързо от другата група. Ако в началото на изследването един участник имал памет на 60-годишен човек, три месеца по-късно той се радвал на памет като на 30-40-годишен човек. Учените отдават подмладяващия ефект на повишаването на притока на кръв към частта на мозъка, където става намаляването на паметта.

Хората на науката искат да повторят експеримента си в по-голям мащаб, за да получат повече информация за трайността на ефекта от флаванола върху паметта, необходимото количество, за да бъде ефективен и дали веществото оказва влияние върху други части на организма.

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара