Варна 16°
fallback
Живот
23:58 | 1 ноември 2014
Обновен: 00:49 | 20 септември 2024

Революция в диетите!

Изобретиха електронна лъжица и сламка, които променят вкуса на храната и напитките

По материала работи: manager

Учените от Нюйоркския университет в Абу Даби (Обединените арабски емирства) създадоха електронна лъжица, която променя вкуса на храната, съобщава научното списание New Scientist, предаде РИА Новости, цитирана от ФБР.bg.

 

За да направите храната си солена, сладка, горчива или кисела трябва само да настроите лъжицата си на избрания от вас вкус. Електрониката, с която е снабдена лъжицата, безпогрешно действа на вкусовите рецептори, благодарение на което храната ще ви се стори такава, каквато сте поискали.

 

Освен това учените са разработили електронна сламка за течности, която предлага същите функции.

 

При тестването на устройствата, учените са предложили на 30 доброволци обикновена вода и каша, сварена без добавяне на сол или захар. Точността на пресъздаване на вкуса е била оценена с 40-83%, в зависимост от желания резултат: най-трудно се оказва храната да се „направи” горчива. Някои от доброволците също така са се оплакали, че ги смущава металният вкус на самите електроди. Учените обещаха, че ще работят над този проблем.

 

Новите устройства могат да бъдат много полезни за тези, които са на диета, като например болните от захарен диабет или страдащите от болести на сърдечно-съдовата система, поради което трябва да ограничат употребата на сол и захар, уточнява New Scientist.

Автор на статията:
manager
0 коментара