IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
13:02 | 13 август 2017
Обновен: 21:15 | 18 октомври 2024

Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

Може да ви вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация

По материала работи: Юлиян Атанасов
Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

 

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

 

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

 

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

 

 

dnes.bg

 

Четете още: Как да отгледате щастливи деца?

 

Коментари

Новини Варна