IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
08:54 | 25 октомври 2014
Обновен: 21:42 | 14 октомври 2024

Още седмица избираме победител в конкурса „Дърво с корен”

До финалния кръг достигнаха 10 претенденти

По материала работи: Златина Добрева
Старият бряст в Сливен е носител на приза „Европейско дърво на годината 2014“

До края на гласуването за любимо българско дърво на 2014 г. остава една седмица.
В петото издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“ бяха получени 34 номинации за обичани от хората дървета, но до финалния кръг достигнаха само 10. Победител сред тях ще бъде дървото, събрало най-много гласове в своя подкрепа в онлайн гласуването, което продължава до 24:00 ч. на 31 октомври 2014 г. на интернет страницата www.bepf-bg.org. През последните дни броят на гласовете ще бъде скрит, за да се запази елементът на изненада.
За разлика от предишни издания на конкурса, в които преобладаваха дървесни видове като дъб и чинар, които традиционно са вековни, тази година финалистите представят изключително пъстро множество – благун и космат дъб, чинар и черница, бял бор и круша „водник“, и черна топола, за запазването на който вид се полагат сериозни усилия в европейски мащаб. Всички те ни напомнят за огромното биоразнообразие и красиво зелено богатство у нас и за дълга ни да се отнасяме с повече отговорност и грижа, за да остане и след нас. Това е и целта на конкурса „Дърво с корен“ – да докосне сърцата ни с чисто човешки истории, oбвързващи незабравими мигове от живота с ценени от нас дървета. Да ни припомни за забравените случки от детството, прекарано в игра под клоните на дървото в двора, за глъчката на селските събори и хорá, виещи се под широката сянка на разлистилата се корона, за отминали и значими исторически събития, споменът за които е стаен в безмълвните стволове на някой столетник...
Такива истории разказват и дърветата, претенденти за титлата в тазгодишния конкурс. Като крушата на Даскаловия род от гр. Трявна–шарена като наследниците на чорбаджи Христо Даскалов; като Скравенския дъб, пазещ историята за нещастната любов на млада жена, която се оттегля от светския живот и се отдава в служба на Бога; като Качармовата топола в с. Дъбене, общ. Карлово, край която даскал Лило Николов и Васил Левски са се срещали, основавайки първото въздържателско дружество в селото.
Техните и още истории на любими дървета са достъпни на посочения сайт, където можете да подкрепите онова от тях, чиято история и осанка ви е впечатлила най-много.
Както и миналата година, гласуването се провежда едновременно в 2 категории на конкурса - „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“, като в първата се избира дървото с най-интересна история измежду всички постъпили и достиганали до финала предложения, а във втората се съревновават дървета, свързани със значими личности или моменти от българската история. И двете категории са отворени за гласуване от хора от цялата страна.


В категория „Дърво с корен“ за 2014 г. до финалния кръг достигнаха:
Самотният бор, възраст: неизвестна, местност „Ашиклар” над гр. Берковица;
Шоповото дърво (чинар), възраст: 2-3 години, пл. Славейков, гр. София;
Дъб, възраст: 650 г., с. Градина, общ. Първомай;
Дяволското дърво (дъб благун), възраст: над 350 г., с. Синеморец, общ. Царево;
Черна топола, възраст: 200 г., с. Дъбене, общ. Карлово.
Вековна черница, възраст: над 111 г., в двора на църквата в с. Крамолин, общ. Севлиево;
Космат дъб, възраст: над 280 г., местност „Могила” над гр. Сливница;
Чинар, възраст: 51 г., на площада в с. Арчар, общ. Димово, обл. Видин;
Джигуровският чинар, възраст: над 800 г., с. Джигурово, общ. Сандански;
Круша „водник”, възраст: над 150 г., в двора на Даскаловата къща в гр. Трявна.


Победителят ще стане ясен на церемония в София, в края на ноември. Дървото, спечелило титлата „Дърво с корен 2014“ ще получи спрециализиран преглед и грижа от експерт. То също така автоматично става финалист в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2015“, където ще се съревновава с дървета от още 12 държави.
Припомняме Ви, че Старият бряст в Сливен е носител на приза „Европейско дърво на годината 2014“.

Коментари

Новини Варна