Гергьовден е един от най-почитаните празници в България. Денят е обявен за национален празник и Ден на храбростта и Българската армия. Освен това се чества и като Празник на овчаря. Православната църква отбелязва деня на Свети Георги Победоносец. Св.Георги се почита като покровител на стадата, овчарите и земеделците.
Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне. То трябва да е първото, родило се през годината. Народните кулинарни традиции изискват преди да се заколи, агнето да се захранва със зеленина и да се запойва с вода.
Жертвеното агне за празника се пече цяло. Преди консумация задължително се освещава в църквата. Освен него на масата не трябва да липсват свежи зеленчуци и зеленина. Заложете на репички, зелена салата и пресен лук.
Гергьовден задължава на масата да присъстват всички членове на семейството. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко.
Сиренето и изварата също са добра идея. Най-добре е, ако са домашни. Ако държите да следвате всички препоръки, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни продукти.
Ако все още ви е трудно да решите с какво да отрупате масата, ето кои са 5-те ястия, от които може да си изберете за вашия Гергьовден:
1. Печено агне – Цяло на шиш или във фурна - традиционното ястие за празника. Необходими продукти: агне - 1 бр. цяло черен пипер - 2 ч.л. олио - 50 мл масло - 200 г червен пипер - 2 с.л. сол - 1 1/2 с.л. чесън - 1 глава лук - 2 глави Начин на приготвяне: Агнето се измива добре и се намазва старателно с предварително разбърканите сол, черен и червен пипер. Поставя се в голяма тава, на дъното на която са сложени едро нарязания лук и необелените скилидки чесън. Добавя се вода и олио и нарязаното маслото на парчета, които се разпределят върху и вътре в агнето. Покрива се с фолио и се пече в умерена фурна за 8-9 часа, като месото от време на време се полива. За последния час фолиото се маха, за да се запече месото и да хване коричка.
2. Агнешко с пресен лук и чесън Необходими продукти: агнешко месо - 1 кг зелен лук - 6 връзки чесън - 1 връзка пресен магданоз - 1 връзка олио - 100 мл джоджен - 1 връзка червен пипер - 1 ч.л. брашно - 1 с.л. сол Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се слага, заедно с нарязаните чесън и лук, в дълбока тенджера. Добавят се олиото, червеният пипер, нарязаните джоджен и магданоз. Посолява се и се поръсва с брашното. Оставя се на слаб огън до пълна готовност на месото.
3. Агнешки кебап Необходими продукти: 1,5 кг агнешко месо от бут, обезкостено 2-3 с.л. олио 1 с.л. червен пипер черен пипер на вкус сол на вкус 1-2 ч.ч. зеленчуков бульон Начин на приготвяне: Нарязаното на кубчета месо се запържва до златисто в предварително загрятото олио. Посолява се и се прибавя черен пипер. След като месото е запържено се добавя червеният пипер и се разбърква. Прехвърля се в гювеч и се добавя бульонът. Пече се около 1 час на 160 градуса.
4. Пълнена агнешка плешка Необходими продукти: агнешко месо - 1 бр. агнешка плешка и около 500 г агнешки дреболии лук - 3 връзки зелен чесън - няколко стръка пресен ориз - 1 ч.ч. червен пипер черен пипер джоджен магданоз - 1 връзка олио - 150 мл масло - 125 г сол Начин на приготвяне: Дреболиите се почистват добре и се сваряват. След като се поохладят се нарязват дребно. Загрява се олиото и се запържва накълцания зелен лук, а след него и чесъна. Добавя се ориза и дреболиите. Овкусява се със сол и се доливат 2 ч.ч. от бульона на дреболиите. След като оризът набъбне се прибавят подправките на вкус. Агнешката плешка се измива добре, прави се джоб и хубаво се осолява. Пълни се с плънката и се зашива с конец. Поставя се в обилно намазана тава с разтопеното масло и червен пипер. Долива се в тавата около 300 мл от бульона и се покрива с фолио. Пече се около 3 часа на 180 градуса.
5. Агнешки котлети със сос Необходими продукти: 12 бр. агнешки котлети сол, черен пипер 2 с.л. зехтин 1/4 ч.ч. ситно нарязан лук 1/2 ч.ч. сок от нар, пресен или консервиран 1/3 ч.ч. сухо червено вино 1/4 ч.ч. пилешки бульон 1и 1/2 с.л. балсамов оцет 1с.л. ситно нарязана прясна мащерка 1ч.л. мед 2с.л. масло, охладено, нарязано на малки кубчета Начин на приготвяне: Поръсете измитите и добре подсушени котлети със сол и черен пипер. Загрейте силно зехтина в дълбок тиган. Запържете котлетите на части до златисто кафяво от двете страни (за около 2 минути на страна за средно сурови, 3 минути за средно изпечени). Извадете, поставете в плато и запазете на топло. Изсипете излишната мазнина от тигана (оставете около 1 с.л.). Добавете ситно нарязания лук в тигана и задушавайте като разбърквате до светло-златисто за около 1-2 минути. Добавете сока от нар, виното, пилешкия бульон, балсамовия оцет, мащерката, меда и гответе като разбърквате докато течността намали обема си наполовина. Намалете температурата на котлона и добавете маслото като разбърквате докато се разтопи и се поеме напълно. Подправете соса на вкус със сол и черен пипер. Прехвърлете агнешките котлети в чинии за сервиране и поднесете със соса.
Весел празник!
Четете още: