IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
10:13 | 30 септември 2014
Обновен: 21:22 | 6 септември 2024

Варненци взеха 2 балкански титли на джу-джицу

Варненци взеха 2 балкански титли на джу-джицу

По материала работи: Борис Проданов
Варненци взеха 2 балкански титли на джу-джицу

Букурещ прие поредното голямо събитие на Международната джу-джицу федерация (Ju jitsu international federation) – Световна купа за възрастите от 12 до 15 г. и отворено Балканско първенство за възрастите до 12, 15 – 18, 18 – 21 и над 21 години, мъже и жени. Дисциплините които се играха бяха „дуо система „– демонстративна техника срещу условни атаки играе се по двойки – отборно, „файтинг” – комбинация от ударна част, борба в стойка и борба на земя и „не ваза” (бразилски стил джу-джицу), което е ориентирано към третата част на земя, с много отворен правилник откъм прийоми за събаряне, задържане, ключове на крайниците и удушаващи техники. 
Именно в последния стил „не ваза” взеха участие двама състезатели на Централен полицейски карате джу-джицу клуб – школа Варна. Тимът отдавна рабои тази насока и вече има много успехи от всякакъв вид състезания на различни организации. Сега бяха селектирани само двама състезатели. Диян Атанасов е вече добре познат в тези среди с 9–те си шампионски и вицешампионски титли в национален и международен формат, както и с 4-те си спечелени само за 5 месеца в Германия, където понастоящем учи архитектура. Диян участва във възрастовата група 18 – 21 г. в кат. до 69 кг и завоюва сребърен медал, като отстъпи с малко съдийска помощ на много класен израелски боец. Втория участник е с много по-скромна визитка, но също има спечелени няколко шампионски и вицешампионски титли у нас. Ивайло Манолов е на 17 г. и взе участие в възрастовата категория 15 – 18 г. в кат до 66 кг. Там той завоюва сребро след много тежки срещи с украинец и двама представители на Израел, като отстъпи на втория от тях на финала.
В състезанието участваха общо 18 държави, като доминиращи в стила „не ваза” бяха Израел, Румъния и Полша. Турция също показва много бърз напредък. Изобщо бразилския стил се налага напоследък и развитието му е с много бързи темпове. За да сме актуални, е необходимо участието на повече големи състезания, като предстоящите ADCC граплинг – европейско първенство, планирано да се проведе на 11 октомври в София и най голямото за нас първенство на Международната джу-джицу федерация - мондиал за мъже и жени (24 – 27 ноември в Париж). Отборът продължава подготовката си за двете състезания и планира да излезе в по-разширен състав.
„Доволен съм от представянето на състезателите си, не само от завоюваните медали разбира се, но и за това че видях как бойците успяват да наложат своята игра, победите бяха със закономерни и добре отработени техники, а не на случаен принцип. Видях и някой пропуски разбира се, които тепърва ще отстраняваме, за да сме актуални на предстоящите 2 турнира”, коментира наставникът Станислав Карастоянов.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна