IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
14:23 | 17 август 2014
Обновен: 11:36 | 16 септември 2024

С плуване на 5 км почетоха маратона “Варна – Одеса”

С плуване на 5 км почетоха маратона “Варна – Одеса”

По материала работи: Борис Проданов
С плуване на 5 км почетоха маратона “Варна – Одеса”

Турнир по плуване в комплекс “Приморски” – отборни щафети 50 състезатели по 100 м беше посветен на юбилея– 50 г. от плувен маратон “Варна – Одеса“ през 1964 г. В състезанието участваха повече от 250 състезатели. Всички ще получат грамоти за участието си в този плувен щафетен маратон. Сред гостите беше и треньорът Борислав Георгиев, който тогава, през 1964 г., е на 16 г. и плува разстоянието повече от 560 км до Одеса. Шоуто нямаше състезателен характер, макар че времето се отчиташе и имаше показания кой отбор се е представил най-добре. Това беше проява на почит към стореното от 15 момчета преди половин век.
Иначе при девойките в маратона на 5 км първа стана Василики Кадоглу с 1,11.18 ч. На второ място е Калина Николаева, а 3-та остана Мануела Николова (и трите са от клуб “Астери”). При юношите победител стана Антоний Моралийски (“Черно море) – 1,07.26 ч. Втори е Благовест Тодоров, а бронзов – Валентин Вълканов (“Албатрос”).
Първо място при жените зае Филотея Димитрова (“Албатрос”) - 1,11.33 ч. Втора е Ивет Шумкова, а 3-та Румяна Кузманова от КПС “Черно море”.
При мъжете на 1-во място се класира Росен Хараланов (КПС “Черно море) – 1,14.30 ч. Втори е Веселин Александров. Участваха 14 състезатели от 4 клуба.
Плуването през далечната 1964-та е било изключително тежко, но младите българи са показали истински характер и са преодолели тежката дистанция. От протриване на краката от банските поради дългото разстояние се е наложихо някои да плуват чисто голи. Корморани са пикирали отвисоко във водата около тях.
Борислав Георгиев се среща в морето и се удря в умрял делфин. Голяма уплаха, но въпреки това продължава. Един от участниците получава силно възпаление на двете уши и тогава се е наложило, за да не бъде прекъсната щафетата във водата, да влиза и да плува един от лекарите на лодката. Те са били двама. Историите и интересните моменти са много.

Коментари

Новини Варна