IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Спорт
19:44 | 14 юни 2014
Обновен: 17:29 | 22 октомври 2024

60 години УЕФА

60 години УЕФА

По материала работи: manager
60 години УЕФА

На 15.06 2014 г. УЕФА официално празнува своя 60-ти рожден ден.

"Съюзът на европейските футболни асоциации може да бъде изключително горд от това, което е постигнал през последните 60 години", заяви президентът на УЕФА Мишел Платини. "Той е останал верен на визията на неговите пионери, които създадоха институция, която иска единство и солидарност в рамките на европейския футбол. УЕФА се стреми непрекъснато да се развива, да защитатава и насърчава играта, като гарантира че футболът остава отворена за всички и играе пълноценно своята роля в обществото.”

"Ние можем да погледнем назад в една богата и пребогата история - на терена имаше запомнящи се мачове, брилянтни играчи и прекрасни голове, страст, драма и емоция; събития и поводи; хора и места, иновации и уважение към традицията. УЕФА винаги е действала в интерес на футбола и неговите основни ценности и остава активна, както някога. Ние ще продължим да работим заедно с нашите асоциации-членки и партньори, за да се гарантира, че играта се радва на добро здраве, развитие и популярност, защото футболът го заслужава. "

Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) е официално основан по време на среща на 31 национални футболни асоциации в Базел, Швейцария, на 15 юни 1954 година.

УЕФА е създадена след няколко години на консултации и дискусии между високопоставени европейски футболни чиновници, които желаят за формирането на движение, което да обедини европейския футбол, което може да прогресира в най-различни области, като например състезания, съдийство, коучинг и телевизия. Крайната цел обаче е да се обединят националните асоциации в Европа в едно тяло и чрез насърчаване на солидарността да се повиши качеството на играта.

От 1954 г. УЕФА се превърна в пазител на футбола в Европа, защита на благосъстоянието на спорта на всички нива.

УЕФА организира едни от най-големите клубни турнири - Шампионската лига на УЕФА и UEFA Europa League, Европейското първенство на УЕФА за национални отбори.

Коментари

Новини Варна