IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
10:26 | 5 юни 2014
Обновен: 20:53 | 5 октомври 2024

Варненци и столичани си размениха по 1 успех на голбал

Варненци и столичани си размениха по 1 успех на голбал

По материала работи: Борис Проданов
Варненци и столичани си размениха по 1 успех на голбал

Около 50 деца с нарушено зрение се събраха във Варна за финалите на ученическите игри. Тимът на СОУ за ДНЗ “Проф. д-р Иван Шишманов” (Варна) и този на СОУ за ДНЗ "Луи Брайл” (София) си размениха по 1 успех в голбала. Срещата на момчетата беше прекратена 18:8 в полза на варненци. Регламентът е именно такъв – ако разликата стане над 10 гола, двобоят приключва. В дамската надпревара столичани се изявиха с 16:14.
Предстоят двубоите по джудо и шах, а леката атлетика е днес на спортен комплекс “Локомотив”. Специално за ученическите игри пристигна и председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.
Показалите най-добри резултати ще участват в Международни състезания за хора със зрителни увреждания и на Параолимпийски игри. Награждаването е в петък в СОУ за ДНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов”.
„Тази година имаме голбал, лека атлетика, шоудаун (нова спортна игра), джудо и шах – коментира Илия Лалов, председател на Българската параолимпийска асоциация. – Голбалът обаче си остава класическа дисциплина. До параолимиадата в Атина 2004 той беше единствената игра за спортисти с нарушено зрение. Вече имаме и футбол. Иначе в ученическите игри спортистите са лимитирани. Всяко училище може да участва с до 30 деца. Тези с нулево зрение се състезават с водачи. Шахът е специален, играе се с опипване – квадратчета, фигури. Турнирите ни са напълно нормални съответствие с изискванията. Държавните първенства започват през юли в Бургас, после Ямбол, Пловдив и Стара Загора. За всичко помагат общините. Във Варна е най-голямото ни състезание - през септември по щанги и тенис на маса – както по масовост и по качество. Разчитам на кмета Иван Портних за средства за това полезно състезание.”
Илия Лалов добави, че тази година има европейско и световно за параолимпийците.
„В чужбина има европейско по лека атлетика в Уелс и мондиал за подрастващи във Великобритания. Още не са покрити всички нормативи, доста високи са. Ядрото е ясно, очаквам още двама – трима квалификанти”, завърши той.
На шоудаун първи отборно са варненци. Бехрие Ахмед донесе титла при девойките, а Желязко Колев в силния пол. Столичани имат само 1 второ място - на Бейрие Емин в дамската надпревара.

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна