IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
10:37 | 28 май 2014
Обновен: 08:13 | 18 август 2024

Баркентините ни прославиха Варна в регатата „Тол Шипс”

Баркентините ни прославиха Варна в регатата „Тол Шипс”

По материала работи: Борис Проданов
Баркентините ни прославиха Варна в регатата „Тол Шипс”

Морската слава на Варна се увеличи след тазгодишната регата „Тол Шипс”, провела се изцяло в Черно море. Ветроходът „Роял Хелена“ е първи в класа си и трети в генералното класиране. Екипажът има отличия в състезанията по комуникации и спортните игри. Другата ни баркентина „Калиакра“ е 4-та в класа и 9-та в крайното генерално класиране. Много гости, родители и близки посрещнаха двата екипажа. Лично кметът на града Иван Портних дойде на Морска гара с представители на общинската администрация.
Капитанът на „Роял Хелена” Xристан Димитров коментира успеха на своя кораб. „Особено интересно беше във 2-ият етап – каза той. – Вървяхме заедно с най-бързите ветроходи – „Мир” и „Надежда”. И най-накрая ги видяхме зад нас! Условията бяха идеални за баркентина като „Роял Хелена”. При силен вятър вече губим скорост, но този път всичко беше както трябва.”
На свой ред капитанът на „Калиакра” Делян Радев е доволен, че практикантите са станали истински моряци. „Роял Хелена” имаше 30 практиканти на борда си, „Калиакра” – 24.
„Не мисля толкова за класирането ни в „Тол Шипс” – обяви един от най-младите капитани в света. – Повече съм доволен от факта, че от момчетата успях да изградя екипаж, да станат истински моряци. Милиони видяха нашите 2 кораба в тази регата. Това е огромна реклама за България.”
К.д.п. Радев заминава на север, където ще води кораб, който изпълнява рейсове около Гренландия. От собственика на „Калиакра” – БМКЦ, трябва да обявят кой ще поеме руля на баркентината. И каква ще е съдбата й.
Борис Проданов

Коментари

Новини Варна