IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
16:45 | 24 октомври 2024
Обновен: 19:36 | 24 октомври 2024

Варненски културист с фурор на две състезания в Германия в рамките на часове

Валентин Димитров ще атакува професионална карта по бодибилдинг в Италия

По материала работи: Александър Дечев
Варненски културист с фурор на две състезания в Германия в рамките на часове

На снимката: Валентин Димитров (в средата)

Поредните си страхотни постижения зад граница направи варненският културист Валентин Димитров. След като в две поредни години стана шампион на Източна Германия, сега 43-годишният бодибилдър се впусна в две нови предизвикателства.

Той се прицели в професионалната карта на федерацията NPC, която държи правата и организира най-престижното състезание в света - "Мистър Олимпия".
За целта обаче се тръгва по дълъг път от състезания, а Вальо спечели още първото такова - регионално в градче близо до Дортмунд, Германия. Именно победата там му дава право да участва в следваща надпревара - квалификация за професионална карта. Варненецът има няколко дати да я атакува - 17 ноември в Милано (Италия), 23 ноември в Одензе (Дания), Амстердам (Холандия) на 7-8 декември и Виена (Австрия) на 15 декември.
Любопитното е, че досега Вальо се състезаваше в категория до 80 килограма, а през тази година реши да се "качи" на 90 кг. Подготовката му е протекла повече от 20 седмици.

"Реших да търся предизвикателство и да изляза от зоната си на комфорт. С ясното съзнание, че за едва година няма как да кача 10 килограма мускули и ще съм евентуално около 83-84 кг до 90, което означава че почти сигурно няма да мога да победя, поне докато не уплътня категорията. И тъкмо това ме мотивираше да тренирам като обсебен", сподели за информационна агенция "Черно море" бодибилдърът. Припомняме, че преди години той основа във Варна "БиС" - благотворителна организация, в която заедно със свои приятели даваше безплатни фитнес тренировки сред природата на всички желаещи, а много често се организираха благотворителни кампании по кръводаряване, почистване и събиране и даряване на средства.

"Това състезание е регионално, тоест за Германия, и без да участваш на него не можеш да продължиш по-нататък на всички турнири по света, които ти дават право да спечелиш професионална карта. Та задължително трябваше да се явя на едно от петте състезания в Германия. Избрах като дата последното регионално състезание, за да имам малко повече време за подготовка. Нивото беше доста високо. Въпреки че не бях на 100% и имам още да подобрявам, станах първи и реално вече мога да участвам на всички състезания от календара, които дават право на гореспоменатата про карта", добави варненецът.
Любопитното е, че часове след успеха край Дортмунд, той изненадващо научава за друга надпревара и се пуска и там.

"На следващата сутрин разбрах, че има състезание на друга федерация на път за вкъщи и регистрацията е до 12 часа на обед. Запалихме колата в 10 и в 11:30 вече се бях регистрирал в категория бодибилдинг до 90. На кантара, въпреки че предната вечер си похапнах доста добре, бях с килограм и половина по-лек, тоест 83,2. Докато на предното състезание имах доста притеснения, тук специално нямах никакви - никой не ме познаваше, никой нямаше очаквания. Просто излязох да си позирам с кеф, усмихнат, нахранен, а то взе че стигнах до финал, макар да бях със 7 кг по-лек от другите. В оспорвана битка станах вицешампион. Организацията беше учудващо добра и ако трябва да я сравнявам с на другите федерации мисля, че беше най-добрата", разказа още той.

"Съчетанието ми отново направи впечатление и доста хора искаха след сцената да разберат коя е песента и да ме поздравят сърдечно за доброто представяне и форма. Аз излизам само на българска музика, а този път беше "Капитан Петко Войвода", добави Валентин.

След състезанието той получил съобщение лично от президента на федерацията, на която станал втори. "Покани ме да участвам на Мистър Юнивърс във Венеция. И кога е това? Отново на 17 ноември, когато съм заявил Милано. Та сега имам колебания дали във Милано да стартирам за професионална карта или да участвам на Мистър Юнивърс във Венеция. На везната е битка за про карта или да взема реванш от шампиона в неделя", завърши разказа си културистът.

Коментари

Новини Варна