Варна 13°
fallback
Спорт
14:00 | 19 октомври 2024
Обновен: 18:29 | 19 октомври 2024

Гришо срещу преодолим съперник по пътя към финала в Стокхолм

Българинът ще опита за четвърти път да стигне до мача за титлата

По материала работи: Александър Дечев

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров излиза в петия си полуфинален мач в кариерата на турнира от категория АТР 250 в Стокхолм срещу Талон Грикспоор от 19 часа днес.

Гришо ще се опита за четвърти път да стигне финала в шведската столица, където през 2013-та спечели първата изобщо титла в кариерата си, а след това загуби битките за трофея през 2014-та и 2017-а, пише "Спортал".

През настоящата седмица в Стокхолм Димитров елиминира двама опасни играчи в зала - Контон Алис и Доминик Щрикер, като особено французинът оказа сериозна съпротива на топ ракетата ни. Григор повиши нивото си на сервис във втория си мач и беше доста по-убедителен срещу швейцареца, печелейки за 72 минути.

Срещу Грикспоор задачата със сигурност ще бъде по-сложна, особено след като нидерландецът елиминира Каспер Рууд на четвъртфиналите и записа първа победа над съперник от топ 10 от февруари месец насам. Грикспоор обаче никога не е побеждавал двама опоненти от топ 10 в рамките на един турнир, а общо в кариерата си има 23 загуби от 26 такива срещи.

Григор определено има по-добрите спомени от предишния мач с Грикспоор, когото унищожи на US Open с 6:3, 6:3, 6:1 на 1/16-финалите. Тогава топ тенисистът ни спечели 35 от 38 разиграни точки зад първия си сервис и наниза 29 уинъра (11 аса) срещу само 11 непредизвикани грешки, като изигра почти перфектен двубой.

Димитров ще се изкачи в световната ранглиста до девето място независимо от мача с нидерландеца, а в класацията "Надпреварата за Торино" той е все така е на десета позиция, но може да съкрати още изоставането си от осмия във временното класиране Андрей Рубльов. Руснакът отпадна от Стан Вавринка на четвъртфиналите и има 3620 точки за 2024-та година, докато Гришо е с 3035, а при победа над Грийкспор ще натрупа 3100. При евентуална титла активът на българина ще е 3185 точки за сезона.

Другият полуфинал в Стокхолм изненадващо е с участието на Стан Вавринка, който от 15:30 часа ще се изправи срещу Томи Пол.

Автор на статията:
Александър Дечев
Григор Димитров Григор Димитров Стокхолм Григор Димитров ранглиста Григор Димитров Торино Григор Димитров турнири Григор Димитров години Григор Димитров купи Григор Димитров трофеи
0 коментара
fallback
fallback