IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Спорт
11:45 | 12 октомври 2024
Обновен: 14:01 | 12 октомври 2024

Александър Везенков изригна с "дабъл дабъл" в Евролигата

Българинът поведе Олимпиакос към победата

По материала работи: Александър Дечев
Александър Везенков изригна с "дабъл дабъл" в Евролигата

Българският баскетболист Александър Везенков и Олимпиакос изковаха първи триумф през новия сезон в Евролигата. Българинът и неговите съотборници се наложиха над Жалгирис със 74:68 в среща от втория кръг, изиграна в Двореца на мира и дружбата. Всичко вървеше гладко за селекцията на Йоргос Барцокас през първите три части, но се наложи да потрепери в заключителната, когато съставът на Андреа Тринкиери върна усещането за интрига, но в крайна сметка допусна първи грешен ход в турнира на богатите. Мачът не бе сред най-красивите, а двата отбора направиха цели 30 грешки, 19 от които бяха дело на "червено-белите", пише BGbasket.

По този начин срещу името на гърците и литовците личат по една победа и загуба. На 15 октомври (вторник) Везенков и компания ще домакинстват на Армани Олимпия Милано, докато "зелените" ще имат визита на Виртус Болоня.

Двата отбора действа безотказно в защита и точните стрелби се оказаха мираж в откриващите минути. Офанзивният арсенал на Александър Везенков и Еван Фурние, както и светкавичните бързи атаки, превърнаха домакините в пълни господари. Гостите се намираха в нокдаун и по този начин гърците си издействаха аванс от 15 точки в края на встъпителния период.

Найджъл Уилямс-Гос се нагърби със задачата да открадне шоуто през следващата десетка и да накара литовката защита да страда. Проблясъци на Ален Смаилагич и Силвен Франциско накараха помогнаха на „зелените“ да дишат по-спокойно, но „червено-белите“ изглеждаха непоколебими, особено в дефанзивен план, за да се оттеглят в съблекалнята при 35:24.

Фурние напомни за себе си на старта на третата част, което бе добре дошло за тима от Пирея в опита му да подържа двуцифрена разлика. Въпреки че Дейвидас Сервидис влезе в обувките на основен реализатор, верните решения на литовците в нападения се брояха на пръсти, а Фурние направи така, че действащият бронзов медалист в турнира да си извоюват 9-точков актив след 30 минути игрово време.

Доза съвземане от страна на домакините върна двуцифрения им аванс откриващите моменти на заключителната четвърт. Сервидис демонстрира точен мерник и отборът от Каунас даде да се разбере, че няма да се предаде, стопявайки изоставането си само до 5 точки. Тройка на Франциско стопи изоставането на гостите до минус 2 при по-малко от 2 минути, оставащи на часовника. Все пак Везенков отвърна с ключов кош, а във финалните 21 секунди реши всичко с два точни наказателни удара. 

Барцокас не изневери на себе си и за пореден път гласува доверие на Везенков да попадне сред титулярите. Българинът бе пестелив до известена степен, но не разочарова своя наставник във финалните акорди, като поведе листата на реализаторите и се отчете с дабъл-дабъл. Крилото се прибра в съблекалнята със 17 точки, 11 борби, 1 асистенции и 1 открадната топка за 25 минути, прекарани на паркета. При стрелбата си той бе 3/4 от средна дистанция, 0/1 зад дъгата и 11/13 от линията за изпълнение на наказателни удари. 

От неговите съотборници Еван Фурние се остави на сметката си 15 точки и 6 борби.

Дейвидас Сервидис отговори за "зелените" със 17 точки, Силвен Франциско записа 13 и 6 асистенции. 

Коментари

Новини Варна