IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Спорт
12:00 | 6 октомври 2024
Обновен: 14:12 | 6 октомври 2024

Спартак загуби регионалното хандбално дерби от Шумен

Двата тима си размениха по едно полувреме в залата на Първа езикова гимназия във Варна

По материала работи: Александър Дечев
Спартак загуби регионалното хандбално дерби от Шумен

Втора поредна победа в мъжкия хандбален шампионат записа отборът на „Шумен 61”. В символично домакинство във Варна подопечните на треньора Никола Карастоянов се наложиха над символичния гост Спартак с 30:24 (17:7). 

С този успех вицешампионите опровергаха скептиците, които прибързано решиха, че шуменци ще са обезкръвени с излизането на няколко основни играчи от състава и няма да са конкурентно способни. За тима на Карастоянов вече не играят капитанът Йордан Михайлов, Бранимир Балчев, Теодор Димитров и Теодор Добрев. За сметка на това в отбора на вицешампионите се завърнаха опитният пивот Димитър Пламенов и младият гард Андрей Жечев.

В сблъсъка в залата на Първа езикова гимназия в морската столица двата тима си размениха по едно полувреме. „Шумен 61” изигра една образцова първа част, в която демонстрира почти всичко най-добро от хандбалната игра. Грозев откри за шуменци с красив гол, Георги Стоянов възстанови равенството от 7 метров наказателен удар. После отново Грозев и Андрей Жечев изведоха напред шуменци. Последваха две равенства – при 4:4 и 5:5. От тук до края на мача символичните домакини от „Шумен 61” дръпнаха в резултата и не позволиха на варненци да ги доближат. До почивката всичко в играта на момчетата на треньора Карастоянов се получаваше. Видяхме добре организирани постепенни нападения, хубави скоростни контри, често и с извеждащо дълго подаване от дълбочина след грешка на спартаковци в постепенната атака, перфектни стрелби. Но онова, с което „Шумен 61” доминираше тотално, бе изключително здравата защита. Тя разколеба младите играчи на „Спартак” и за 30 минути те успяха да отбележат едва 7 гола срещу 17 за шуменци.

Най-резултатен за вицешампионите бе Енгинджан Сали с 5 попадения, 4 гола заби бързакът Димитър Грозев, с по 2 се отчетоха Андрей Жечев, Александър Димитров и новият капитан на тима Тансер Юсню, а по веднъж се разписаха опитният пивот Димитър Пламенов и крилото Миро Симеонов – от специалитета си в изпълнение на дузпите. Много добри спасявания направи стражът на „Шумен 61” Емилиян Стефанов.

Второто полувреме ролите се размениха. Възпитаниците на треньорския тандем Пенко Златев и Веселин Станков значително повишиха динамиката в раздаването на топката, опитваха стрелби от различни дистанции, възвърнаха ефикасносттта си в стрелбата, заздравиха и защитата, в която сега пък шуменци по-трудно успяваха да намерят пробойни. В началото на втората част Жечев и Грозев доведоха резултата до 19:7, но играчите в жълто-черни екипи не успяха да поддържат този сериозен аванс и в един момент разликата падна дори до 4 гола – 28:24.

Все пак опитът помогна на „Шумен 61” и това им донесе втора поредна победа. Последното попадение за шуменци заби гардът Андрей Жечев.

За „Спартак” най-резултатен с 6 гола е Георги Стоянов, по 5 забиха Ивелин Йорданов и Здравко Славов.

„Шумен 61”: Ем. Стефанов, Николай Николов, Енгинджан Сали - 8, Александър Димитров - 2, Тансер Юсню - 3, Димитър Пламенов - 2, Димитър Грозев - 7 (Андрей Жечев - 5, Вилиян Негованов, Стефан Ефтимов, Кирил Савов, Мирослав Симеонов - 3).

„Направихме добро първо полувреме – справихме се и в нападение, и в защита. През втората част си пролича, че имаме само шест тренировки. Една от основните ни цели ще е възможно най-бързо да натрупаме някакъв обем, защото се видя, че сме два коренно различни отбора през първото и второто полувреме. Много съм доволен от младите – страхотен мач на Енгинджан Сали, той реализира 8 гола, както и от Андрей Жечев. Преди почивката в защита бяхме много стабилни, а прем втората част си пролича, че нямахме никаква сила. Основното, което трябва да се опитаме да направим, е да станем по-издържливи. В нападение имаме много върху какво да работим. В крайна сметка мисля, че победихме един отбор, който ни е пряк конкурент за финалната четворка, така че браво на момчетата. В следващия кръг почиваме, но в четвъртия гостуваме на шампиона на България „Локомотив” (Горна Оряховица), който е абсолютен фаворит в мача. Ще отидем, ще играем освободено и ще си гоним целите. Надявам се да се получи хубав мач”, коментира старши треньорът на вицешампионите Никола Карастоянов.

Наставникът на „Спартак” ( Варна ) Пенко Златев сподели, че подопечните му са изгубили първото полувреме психически. „Това е наслагвано с години, „Шумен” са ни побеждали много пъти. Съперникът ни играе с по-голямо самочувстие, докато ние през  първата част категорично отстъпвахме в защита. След почивката се поокипитихме, но трябва още доста да поработим, ако искаме да си изпълним целите си за влизане в четворката. Оттук нататък с Веселин Станков трябва да работим основно върху защитата”, коментира Златев.

Коментари

Новини Варна