IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Спорт
13:00 | 28 септември 2024
Обновен: 15:06 | 28 септември 2024

Везенков е най-високо платеният баскетболист в Евролигата

Той ще взима 3,7 милиона евро на сезон

По материала работи: Александър Дечев
Везенков е най-високо платеният баскетболист в Евролигата

Българската баскетболна звезда Александър Везенков е най-добре платеният състезател в Евролигата за новия сезон, сочи последното проучването на специализираното издание Eurohoops. Звездата на Олимпиакос се завърна в клуба след едногодишен период в НБА, като гръцкият гранд му предложи колосална за Европа заплата, за да може да го върне в Пирея.

През последните години тенденцията в Евролигата е такава, че заплатите се увеличават с доста над тавана, с който бяха свикнали клубовете по време на пандемията от COVID. Тогава най-високите заплати удряха таван от 2 милиона евро за година, но това вече не е съвсем така.

В Евролигата не съществува по регламент таван на заплатите, въпреки предстоящите промени. Да, ще бъде по-трудно за клубовете да плащат големи пари на играчите, без да направят счетоводните си изчисления правилно, но няма ограничение за парите, които всеки клуб може да похарчи. Те просто ще трябва да платят на лигата премия, наречена „CBS“, което решава проблема. Премията CBS (Competitive Balance Standards) е въз основата на приходите на отборите, като някои от тях имат допълнително данъчно облагане от страна на лигата, за да се запази конкурентоспособността и финансовия феърплей. Може да възразите, че това не е добра бизнес практика, но бизнес практиката в европейския баскетбол се изхвърля от прозореца от първия момент.

Това не означава, че парите, похарчени за заплати на играчите, не си струват труда. Тъй като цените на световния пазар се определят от НБА, има смисъл заплатите да се повишават навсякъде.

Преди да преминем към най-добре платените баскетболисти, само едно напомняне, че на практика тези заплати в НБА биха били двойни, тъй като НБА публикува брутни, а не нетни заплати, плюс тези числа не са официални.

Той ще взима 3,7 милиона евро на сезон.

Коментари

Новини Варна