Варна 25°
fallback
Спорт
11:45 | 24 септември 2024
Обновен: 16:16 | 24 септември 2024

Варненецът Христо Христов ще вдига на световното първенство по щанги

Единствено финансовите проблеми на федерацията могат да провалят участието на българите на Мондиала

По материала работи: Александър Дечев

Варненският щангист Христо Христов ще участва в категория до 109 килограма на световното първенство по вдигане на тежести, което е от 6 до 15 декември в Манама. Освен него, в същата категория е и Васил Маринов.

 

Олимпийският шампион от Париж 2024 Карлос Насар ще вдига в досегашната си категория до 89 кг на Световното първенство в Бахрейн. Карлос Насар си е заявен в сегашната си категория до 89 килограма. Бронзовият медалист от олимпиадата в Париж Божидар Андреев отива при 81-килограмовите. Третият ни участник във Франция - Иван Димов, е заявен в категория до 61 килограма заедно с Габриел Маринов.

При най-леките (до 55 кг) в списъка са цели трима - 4-кратния европейският шампион Ангел Русев, Джан Зарков, единственият ни участник на световното за младежи, и Тодор Тодоров. Валентин Генчев и Деян Пампорджиев са в категория до 67 килограма.

Тодор Йорданов се завръща след 4-годишно наказание за допинг и е в заявката при 73-килограмовите. Той бе хванат с тестостерон по време на състезание в Бундеслигата и санкцията му приключи на 22 септември.

В предварителната заявка имаме и три представителки при жените. Това са Ивана Петрова (45), Галя Шатова (64) и Джесика Иванова (+87).

Максималният брой участници от една държава на световно първенство е 10, като максимумът е двама от една страна в категория.

Австриецът с български паспорт Давид Фишеров явно е изчистил проблема си с положителната проба за допинг, защото е заявен за световното първенство в Бахрейн в категория до 102 килограма.

В българския антидопингов център той все още фигурира с временно спрени права от 31 март миналата година, след като на 10 март е дал положителна проба за тренболон, известен като конски допинг. В списъка на международната федерация по вдигане на тежести за наказаните спортисти името му липсва.

Все още не е ясно участието ни на световното заради финансовите проблеми на федерацията.

Автор на статията:
Александър Дечев
Христо Христов Христо Христов щанги Христо Христов световно първенство вдигане на тежести световно първенство по вдигане на тежести световно по щанги 2024 световно по щанги Манама
0 коментара
fallback
fallback