Варна 21°
fallback
Спорт
16:30 | 22 септември 2024
Обновен: 20:29 | 22 септември 2024

Павлин Николов позлатява "соколите" за бой над Черно море

"Моряците" без трима в битката за Варна

По материала работи: Слав Велев

Снимка: ПФК "Спартак"

Футболистите и треньорите на Спартак Варна ще играят за огромни премии за победа в днешното дерби с Черно море. На "Коритото" се говори, че бонусите за евентуален успех ще бъдат по-високи и от тези за боя по ЦСКА в третия кръг на Първа лига. Тогава "соколите" прибраха огромна за родните стандарти сума за онова 3:0 срещу "червените", пише "Телеграф".

Иначе не се очакват някакви солидни изненади в съставите и на двата отбора за Битката за Варна. Днешното гостуване на Черно море на Спартак Варна ще бъде и опит №5 на старши треньора на "моряците" Илиан Илиев да победи "соколите" като гост. Досега Илиан има две победи, равен и една загуба в Битката за Варна в елита. Дербитата за него започват през есента на 2004-та със загуба 0:1 като гост, а през пролетта на следващата година постига победа с 1:0 на „Тича“ след гол на Пламен Тимнев от дузпа. Следва 0:0 на стадиона до „Проектанска“ през есента на 2022-ра и успех с 3:2 в дома на „моряците“ през май 2023-та, за който точни са Васил Панайотов, Даниел Димов и Влатко Дробаров.

Спартак Вн ще влезе в днешното градско дерби срещу Черно море в преследване на свой клубен рекорд. Тимът на Кириякос Георгиу се намира в серия от 4 поредни домакинства без допуснат гол в Първа лига. А клубният рекорд е от 5 мача и ще бъде изравнен, ако „соколите” не получат попадение във вратата си от градския съперник. До 5 последователни мача у дома в Първа лига без допуснат гол Спартак е стигал само през есента на 1977-а.

Тогава записва 5 поредни победи със сухи мрежи – 2:0 над Академик Сф, 1:0 над Марек, 1:0 над Локомотив Сф и Локомотив Пд, както и 2:0 срещу Левски. Сегашната серия започна в края на сезон 2022/23 с успех в последния мач у дома с 1:0 над Септември. Треньор на тима тогава беше Димитър Димитров-Херо. След това поредицата продължи и през настоящия под ръководството на Александър Томаш, който постигна две победи на „Коритото“. Безспорно най-гръмката бе тази с 3:0 над ЦСКА, а другият успех на сегашния наставник на „червените“ бе с 1:0 над Арда. Последният мач от серията беше нулевото равенство срещу Левски, а „соколите“ бяха водени в този двубой от Иван Цветанов.

Същевременно обаче „соколите“ трябва да опитат да предотвратят и един негативен рекорд. Те са в серия от 3 поредни шампионатни домакинства в дербито, в които не успяха да вкарат гол във вратата на Черно море. Последният сблъсък между двата тима на „Коритото“ завърши 0:0 на 22 октомври 2022-а. Преди това пък Черно море спечели два пъти поред с 1:0. Това се случи на 1 декември 2007 година с гол на Мирослав Манолов, както и 23 май 2009-а с гол на Георги Какалов. Ако не вкарат и сега, „соколите“ ще станат първият тим, който не вкарва в 4 поредни домакинства в това дерби.

В същото време треньорът на Черно море Илиан Илиев определи група от 21 футболисти за гостуването на Спартак Варна от 9-ия кръг на efbet Лига. От нея отпаднаха контузените Цветомир Панов, Уеслен Жуниор и Андреяс Калкан.

След последната тренировка на „моряците“ отборът се качи на лагер в к.к. „Св. св. Константин и Елена“.

Групата на Черно море: Пламен Илиев, Християн Славков, Живко Атанасов, Виктор Попов, Даниел Димов, Росен Стефанов, Влатко Дробаров, Дани Мартин, Берк Бейхан, Васил Панайотов, Мазир Сула, Ренан Ареяш, Мартин Милушев, Едгар Пашеко, Начо, Велислав Василев, Дуду, Асен Дончев, Исмаил Иса, Брено Тейшейра, Клаудио Кешеру.

Автор на статията:
Слав Велев
Спартак Варна Павлин Николов Спартак премии дерби новини Черно море Илиев рекорд група Цветомир Панов Уеслен Жуниор Андреяс Калкан
0 коментара
fallback
fallback